Kristerssons hån av Löfven: ”Samarbetsmannen”

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HELSINGBORG. Statsminister Stefan Löfven har slagit fast att han tänker sätta hårt mot hårt mot Alliansen även efter valet.

Nu slår utmanaren Ulf Kristersson (M) tillbaka.

– Löfven är ”samarbetsmannen” som inte vet hur man samarbetar, säger han.

Med bara dagar till valet slutspurtade M-ledaren Ulf Kristersson i dag i Halmstad, Helsingborg och Malmö. Med opinionssiffror en bra bit under förra valresultatet på 23,3 procent blir den sista tiden fram till valet mycket viktig för hans parti.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
M-ledaren Ulf Kristersson.

Den senaste veckan har M-ledaren och Löfven rykt ihop kring flera gånger kring regeringsfrågan och kallat varandra för maktfullkomliga. Det ser ut att bli ett mycket komplicerat läge för den av dem som får i uppdrag att bilda regering.

Löfven menar att S som största parti är den naturliga ledaren i en framtida koalitionsregering, om de rödgröna partierna blir större än Alliansen. Kristersson däremot erkänner inte de rödgröna som ett eget ”block” och säger att en Alliansen är det överlägset största förberedda partikonstellationen, som S gärna får stödja om de vill.

”Vi behöver göra rent bord”

I går skickade Löfven en hård passning högerut när han i en intervju med Aftonbladet sa att hans parti inte har några skyldigheter alls att hjälpa borgerligheten, framför allt inte efter att de bröt Decemberöverenskommelsen. Men om Alliansen blir större kan de försöka, slog han fast.

– Men det innebär inte att jag kommer att ge en moderatledd regering något carte blanche (ungefär fri lejd). De har en gång brutit en decemberöverenskommelse som innebar att man skulle göra detta, så jag har inga skyldigheter alls. Vill de försöka visa hur de ska få igenom sin politik utan stöd eller beroende av Sverigedemokraterna så är det en sak, sa Löfven.

I dag gav Kristersson sin syn på statsministern sagt.

– Jag behöver inget carte blanche från honom. Vi behöver göra rent bord i den svenska politiken. Den här regeringen måste avgå, den har inte riksdagens förtroende. Det kommer visa sig vid förtroendeomröstningen om inte Stefan Löfven själv drar slutsatsen och avgår. Sedan får man påbörja arbetet med att bilda en ny regering. Min ambition är kristallklar, jag vill bilda en alliansregering, säger han.

Han fortsätter:

– Beskedet från Stefan Löfven är att han är beredd att samarbeta om alla möjliga saker. På ett enda villkor, att han regerar Sverige. Det är inte det jag är ute efter.

M-ledaren säger att det som Löfven säger egentligen inte spelar någon större roll.

–  Nej, egentligen inte alls. När Annie Lööf ställde frågan om ”samarbetspartiet” och ”samarbetsmannen” ville visa sin förmåga att samarbeta och lösa viktiga problem tillsammans med en alliansregering var hans svar tydligt: “glöm det”. Jag hade inte väntat mig så mycket annat tyvärr.

Det Kristersson syftar på är att Löfven efter förra valet slog fast att den regering han bildade tillsammans med Miljöpartiet var en samarbetsregering.

”Kommer kräva en tid i opposition för dem att förstå det”

Precis som statsministern säger Kristersson att det kommer att bli viktigt med samarbeten över blockgränsen kommande mandatperiod.

– Förutsättningen kan dock inte vara att Sverige alltid regeras av S. Det är som de inte förstått att de inte är ett 40- eller 50-procentsparti längre. De ligger en bit över 20 procent, de är inte längre solen som svensk politik kretsar kring. De måste de ta in. Jag tror de kommer kräva en tid i opposition för dem att förstå det.

Hur mycket har du tänkt på hur du ska agera efter valet?

– Jag är helt inställd på en komplicerad regeringsbildning i ett komplicerat parlamentariskt läge. Jag drar slutsatsen att man inte ska förhasta sig dagen efter valet. Det gäller att ta det lugnt och ta in väljarnas resultat och att ha respekt för det. Fram till valet är det min uppgift att göra allt jag kan för att de ska rösta så klokt som möjligt, i mina ögon.

– Efter valet är det min uppgift att göra det så bra som möjligt för Sverige med det valresultat vi får. Det är inget man hastar fram. Man ska samtala om det i lugn och ro. Det kommer jag att göra med Alliansen.

Det kan ta ett tag innan det kommer klara besked efter valet?

– Ja, så bråttom är det inte. Riksdagen samlas inte förrän ett par veckor senare. Det finns gott om tid att resonera igenom hur man löser detta. Sverige ska ha en bra regering och min ambition är att det ska göra en bra alliansregering.

Är du nervös inför valet på söndag?

– Nej, jag är förväntansfull. Jag är trygg i att vi gör allt vi kan och vi gör det bra. Sedan är det väljarna som får bestämma.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM