Nazistiska NMR får tillstånd för torgmöte i Almedalen

NMR får hålla torgmöte i Almedalen.

Polisen har i dag fattat beslutet att låta den nazistiska organisationen använda talarplatsen i Visby under tre dagar.

– De får vara där en timme den 5, 6 och 7 juli, säger Björn Knutsson, gruppchef på rättsavdelningen i Stockholm.

Det var i januari som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, sökte tillstånd hos Polisen för att bland annat få sätta upp tält under politikerveckan i Visby.

På den punkten fick organisationen avslag – men däremot får de nu tillstånd att använda talarplatsen vid Hamnplan.

– De har sökt för allmän sammankomst, från talarplatsen vid Hamnplan i Visby, den 5–7 juli. Det är det tillståndet de får, säger Björn Knutsson vid rättsavdelningen på Polismyndigheten i Stockholm.

Organisationen kommer att få tillstånd under Socialdemokraternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas dagar, mellan klockan 16 och 17.

– De har begärt att få använda den färdigställda talarplatsen, säger Björn Knutsson.

I fjol hade Nordiska Motståndsrörelsen ett eget tält nere i hamnen, men tekniska nämnden på Gotland har tidigare sagt nej till att låta NMR hyra mark under Almedalsveckan.

– Vi får inte lägga några åsikter på vad man säger från talarplatsen och vilken opinion man driver, så länge den inte är olaglig som hets mot folkgrupp eller faller inom någon annan lagstiftning. Det är polisens roll i det här, säger Björn Knutssson.

Förra året orsakade NMR:s närvaro under Almedalsveckan stor turbulens under veckan. Bland annat så demonstrerade man under Miljöpartiets presskonferens.

”Gustav Fridolin och Isabella Lövin – folkförrädare” skanderade en grupp bara några meter från tältet. En person greps för våldsamt motstånd i samband med demonstrationen.

Man tågade också in bland åhörarna under Anna Kinberg Batras tal.

Publisert:

LÄS VIDARE