Jimmie Åkesson

Jimmie Åkessons lock-brev till moderata topparna

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Jimmie Åkesson har skickat ut ett massmejl till ett stort antal moderata kommuntoppar.

Syftet är att få moderater att agera för ett samarbete mellan M och SD och Jimmie Åkesson uppmanar M-topparna att ta kontakt med honom.

"Varje sådan kontakt behandlas naturligtvis med största diskretion", skriver SD-ledaren.

Ett brev som Jimmie Åkesson har skrivit har nu skickats ut till ett stort antal moderata kommunpolitiker.

I brevet argumenterar SD-ledaren för att Moderaterna och Sverigedemokraterna nu har så mycket gemensamt att ett samarbete borde vara möjligt - och han uppmanar moderata företrädare runt om i landet att våga vara öppna "för att agera".

”Frustrationen är stor”

"Jag vänder mig till dig med den här skrivelsen eftersom jag vet att frustrationen är stor på flera håll inom Moderata Samlingspartiet. När er partiledning konsekvent vägrar släppa på prestigen...", står det i brevet.

Där finns också ett telefonnummer med en direkt uppmaning till att ta kontakt. På telefonnumret svarar Mikael Eriksson, politisk sekreterare till Jimmie Åkesson.

– Brevet har gått ut till ett ganska stor andel av ledande moderata politiker på lokalnivå, men exakt vilka kommenterar jag inte, säger Mikael Eriksson.

Är det här en flirt med moderata kommunpolitiker?

- Nja, en uppmaning till dialog, skulle man kunna säga. Men nu måste jag sluta för nu kommer det folk här.

”Största diskretion”

I brevet skriver också Jimmie Åkesson hur han kommer att resa runt på en turné i landet under våren och senvintern, och han hoppas att de moderata kommuntopparna ska ta kontakt med honom under resan.

"Varje sådan kontakt behandlas naturligtvis med största diskretion", skriver Jimmie Åkesson.

Henrik Vinge, presschef hos SD, säger att brevet är ett sätt att testa om partiets tes håller.

– Mot bakgrund av den undersökning som SVT publicerade att en majoritet av Moderaternas toppolitiker vill se ett samarbete på ett eller annat sätt med Sverigedemokraterna, så vill vi sätta press på Moderaternas partiledning.

– Därför bjuder vi in de här moderata topppolitikerna till möten.

Är det ett försök att locka över en och annan moderat?

– Ja, vi får ju se vad utfallet blir. Vår tes är att vi är ligger så pass nära varandra i viktiga frågor att vi borde kunna komma överens.

”SD inte ett alternativ”

I kvällens Aktuellt tog Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på nytt avstånd från Sverigedemokraterna.

– Jag vill ta ansvar för att regera Sverige och då kunna göra det som krävs för att klara ekonomin, klara integrationen och vara trygga i en orolig omvärld. Då måste jag också ta ansvar för underlaget och innehållet, och det vill jag bygga med Alliansen. Sverigedemokraterna ger olika besked i många olika frågor. De ligger till vänster om regeringen när det gäller bidrag till dem som inte jobbar, de tar avstånd från integrationspolitik, de säger nej till Nato i en orolig omvärld, därför är inte det ett alternativ.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Moderaterna