Han tar över tunga M-posten efter valnederlaget

Oskar Öholm (M).
SAMHÄLLE

Moderaterna kraschade i Stockholm i valet i höstas och förlorade makten.

Nu har man rekryterat en ny person till det tunga uppdraget som chefsombudsman. 

– Vi ska bidra med nyckeln till Rosenbad i nästa val, säger Oskar Öholm (M).

I höstens val förlorade Moderaterna inte bara makten på riksnivå, man tappade också stort i Stockholm. Efter åtta år på ledande positioner i Alliansstyret i Stockholms stadshus fick man lämna över till en ny röd-grön-rosa koaliton. I Stockholms landsting lyckades man sitta kvar vid makten, men man förlorade majoriteten och kämpar i motvind nu med att få igenom sin politik.

Efter valnederlaget satsar nu Stockholmsmoderaterna på nya namn på ledande positioner. Aftonbladet kan berätta att man rekryterat förre riksdagsledamoten Oskar Öholm till posten som chefsombudsman i Stockholms stad och län, ett jobb som internt ses som mycket tungt. Under många år satt M-veteranen Sverker Eriksson på posten innan han hastigt lämnade i höstas.

– Det känns jätteroligt. Stockholm är viktigt, inte bara för att vi styr i många av kommunerna och landstinget. På något sätt tror jag att många av Sveriges samhällsutmaningar kommer behöva få sin lösning i Stockholm, om det handlar om bostadsbristen och integrationsproblematik eller vad det än är så är det ofta här det ska lösas, säger Oskar Öholm.

Gjorde snabb comeback

Efter åtta år i riksdagen, där han bland annat var bostadspolitisk talespeson, lämnade Öholm politiken men gör nu alltså comeback efter kort tid. Han menar att hans uppdrag är glasklart - att förbereda Moderaterna för att vinna val i hela Stockholmsregionen.

Men, menar han, det är också i Stockholm som nyckeln finns om partiet ska lyckas återta regeringsmakten 2018.

– Det är nästan matematiskt omöjligt att vinna regeringsmakten utan att vinna i Stockholm. Det är ett av skälen till att jag tycker det här jobbet ska bli väldigt spännande, det blir enda stället i Sverige där vi har ansvar både lokalt och regionalt för att vinna val men också att bidra med nyckeln till Rosenbad, säger Öholm.

"Vill inte recensera det som varit"

Han blir nu ansvarig för att se till att politikutvecklingen kan samordnas och att partiet lyckas nå ut med sitt budskap i hela regionen. Öholm är tydlig med att partiet inte levererade tillräckligt bra i förra valet i Stockholm.

– Det bidrog till att vi förlorade regeringsmakten. Det handlar nu om att återvinna förtroendet. Jag känner att Moderaterna kokar av revanschlusta och väldigt mycket politikutveckling. Mitt jobb blir att kanalisera det där till en valvinnande organisation.

Vi har uppgifter om att det varit väldigt stökigt i Stockholmsdistrikten. Hur ser du på det?

– Jag har en bakgrund inom Stockholmspolitiken för många år sedan, men har inte varit där på många år. Jag har inte kunskap om hur det har varit. Jag tror också att ett utav skälen till att jag har fått det här jobbet är för att jag ska bidra till en nytändning. Jag har inte så mycket kunskap om det som varit och är egentligen inte så intresserad av att recensera det.

Oskar Öholm börjar sin nya tjänst den 4 september. Han är son till journalisten och tv-profilen Siewert Öholm och är gift med Linda Norberg, presschef hos M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Efter att Sveriker Eriksson lämnade posten har Iréne Svenonius varit tillförordnad chefsombudsman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Politik