Stefan Löfven: Redo att låta mig nomineras som statsminister

I dag avgörs om Vänsterpartiet släpper fram Löfven

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfvens möjligheter att bli statsminister avgörs i dag – av hur Vänsterpartiet ställer sig.

– Jag är redo att låta mig nomineras till statsminister och därefter gå till omröstning på fredag, säger Löfven.

Om det innebär att han nu fått garantier av V vill han inte svara på. Enligt P4 Väst har V beslutat att släppa fram honom som statsminister.

Aftonbladets källor framhåller att Löfven måste presentera sin nya regering på måndag klockan 11, om han väljs till statsminister på fredag.

Ännu en talmansrunda inleddes i dag klockan 8.30 när Andreas Norlén tog emot Stefan Löfven (S) som därefter följdes av övriga ledare i partiernas storleksordning.

Mest fokus ligger i dag på Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt, som träffar talmannen klockan 10.10. Hur V har landat i sina interna diskussioner avgör Stefan Löfvens möjligheter att röstas fram som ”nygammal” statsminister. Enligt källor till P4 Väst har V tagit beslut om att säga ja till Löfven.

Redo för omröstning

Stefan Löfven slog efter sitt möte med talmannen fast att han nu är redo att gå till omröstning som statsminister. Han menade att den överenskommelse han slutit med MP, C och L ligger kvar.

– Den politiska överenskommelsen har vållat en hel del debatt, det är naturligt, det är ett helt annat politiskt landskap. Den här överenskommelsen binder oss fyra som ingått den på de områden som den omfattar, säger Löfven.

Han menade dock att partierna har möjligheter att samarbeta med andra i frågor som inte omfattas av överenskommelsen, som Löfven valde att kalla för JA, Januariavtalet. De politiska motståndarna kallar den i stället för ”Jök:en”, Januariöverenskommelsen, och ”Januariblåsningen”.

1 av 31 | Foto: Anders Wiklund/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt utanfär talmannens kontor i riksdagshuset.

Regering på måndag

Löfven har haft flera samtal med V de senaste dagarna. Men han menar att det inte har handlat om ”förhandlingar”. I stället beskriver han det som att han klargjort hur S ser på V, att man inte jämställer partiet med SD.

Enligt källor till P4 Väst har V landat i att släppa fram Löfven som statsminister. För Aftonbladet uppger källor att Löfven har fått instruktioner om att han, om han väljs på fredag, måste kunna presentera sin regeringsförklaring och vilka personer som ska ingå i hans regering på måndag klockan 11.

Står upp för V-överenskommelser

Även på vägen in till sitt möte med talmannen svarade Stefan Löfven snabbt på några frågor.

– Jag är stolt över det som vi har gjort under förra mandatperioden och det är naturligtvis något som jag står upp för. Och jag tycker att V har bidragit i svensk politik med jämlikhet och rättvisa.

– Men nu är det en annan mandatperiod och då måste vi hantera det utifrån de förutsättningar som finns nu.

Han slog också ännu en gång fast att för S är det omöjligt att jämställa V med Sverigedemokraterna.

Hänvisar till Vänsterpartiets ledare

Det som de flesta ville veta, om V kommer att släppa fram Löfven på fredag, ville han dock inte säga något om.

Kommer V att släppa fram dig?

– Det ska du fråga Jonas Sjöstedt om.

Vet du inte det?

– Han ska svara på frågorna om V:s beslut. Det ska inte jag göra.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE