Löfven tar själv debatt om vägar till arbete för nyanlända

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Stefan Löfven bryter praxis och tar debatten själv när riksdagen nästa vecka ska duellera om vägar in på arbetsmarknaden.

Debatten hålls på begäran av Jan Björklund (L).

– Jag har redan blåst till strid om den svenska modellen därför deltar jag i debatten. Detta är en avgörande fråga om hur Sverige ska utvecklas, säger Löfven.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

När det finns brännheta frågor på den politiska agendan kan ett parti föreslå en aktuell debatt i riksdagen. På onsdag drabbar partierna samman om vägar in i arbetslivet, en fråga som är rykande aktuell eftersom flera partier har lagt nya förslag för att underlätta för nyanlända att komma i jobb.

Ett av de mest omdiskuterade förslagen kommer från Jan Björklund och Liberalerna, som begärt debatten. Man föreslår startjobb där löner och skatter ska vara låga samtidigt som arbetsgivaravgifterna helt slopas. L:s tanke är att jobben ska sänka trösklar in till jobb och vara ett sätt att lösa integrationsutmaningen efter flyktingkrisen.

Löfven: "Det kommer jag aldrig acceptera"

Men förslaget har väckt starkt motstånd inom arbetarrörelsen.

Statsminister Stefan Löfven har därför blåst till strid om den svenska modellen som han anser hotas av Allianspartiernas olika förslag och väljer därför att själv kliva upp i talarstolen på onsdag. Något som frångår praxis då det normalt brukar vara en fackminister som debatterar med de andra partierna. I det här fallet skulle det ha sorterat under arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som också är ansvarig för arbetet med integration av nyanlända.

– Vi är överens om att arbetslösheten måste minska, inte minst bland utrikesfödda och att den utmaningen växer med fler nyanlända. Detta misslyckades den förra regeringen med, säger Löfven.

– Vi ser nu att arbetslösheten sjunker. För första gången på sju år är arbetslösheten under sju procent, men det kommer att behöva göras mer. Vägen framåt är att fortsätta regeringens politik med investeringar, utbildning, men också enkla jobb för de som behöver det.

Statsministern menar att han aldrig kommer att acceptera förslag liknande Liberalernas.

– Det högern vill göra är att politiker ska gå in och lagstifta om sänkta löner. Det kommer jag aldrig acceptera. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas, säger han.

Jan Björklund kommer också att ta debatten för sitt parti på onsdag.

– Det är bra om Stefan Löfven tar debatten. Men än viktigare är att han berättar hur fler ska komma i jobb, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Riksdagen

Politik