SD byter fot dagen före omröstning - stödjer inte V

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SAMHÄLLE

I söndags meddelade SD att man skulle stödja Vänsterpartiets krav på att skjuta upp beslutet om värdlandsavtalet med Nato.

Bara två dagar senare ger man nu motsatt besked.

– Vi kommer inte att stödja V-kravet på vilandeförklaring, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Jonas Sjöstedt (V).
Jonas Sjöstedt (V).

I söndags meddelade SD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson att partiet skulle göra gemensam sak med Vänsterpartiet i omröstningen om värdlandsavtalet med Nato.

– Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sa Jansson till TT.

Det är i morgon som riksdagen ska ta ställning till avtalet, som innebär att Natos styrkor efter en inbjudan från Sverige kan placeras i landet och få svenskt stöd. Avtalet, som skulle innebära förändringar av flera svenska lagar, är planerat att träda i kraft den 1 juli om det får stöd i riksdagen.

Nytt besked efter två dagar

Sex av riksdagens partier står bakom avtalet. Men ändå såg morgondagens omröstning ut att bli dramatisk. Vänsterpartiet har meddelat att man kommer rösta för en vilandeförklaring av frågan, vilket skulle kunna skjuta upp beslutet i ett år. En sådan förklaring kan göras när ett beslut påverkar fri- och rättigheterna i Regeringsformen, vilket V anser att det gör.

Efter att SD i söndags gett beskedet att man kommer att stödja V-förslaget såg det ut som att beslutet om avtalet skulle kunna skjutas upp. Men nu ger partiledaren Jimmie Åkesson ett nytt besked i frågan.

SD kommer inte att rösta på V:s förslag utan i stället rösta på sin egen reservation. Det beslutade partiets riksdagsgrupp i dag.

– Vi har inte diskuterat vare sig Nato eller värdlandsavtalet, utan just vilandeförklaringen. Att vi är motståndare till båda framgår av vår reservation på det här betänkandet, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Kommer inte att stödja V

Enligt Åkesson står det nu klart att det inte skulle bli någon vilandeförklaring även om SD skulle rösta med V.

– De första beskeden som kom var att det här skulle kunna skjutas upp ett år. Men lyssnar man på experter blir det väldigt tydligt att det inte finns någon konstitutionell grund för en vilandeförklaring. Det är en väldigt krystad motivering som V lägger fram. Då ska man heller inte rösta för det, säger han.

Åkesson berättar att både han, partiledningen och en majoritet i riksdagsgruppen gjort samma bedömning. Han är kritisk till att Mikael Jansson uttalade sig i frågan utan att partiledningen var informerad.

– Det är viktigt för mig när det gäller den här typen av frågor, att man först diskuterar ordentligt. Det handlar om något exceptionellt som händer kanske en gång per mandatperiod, att yrka på vilandeförklaring.

SD:s besked innebär att det sista hindret för att värdlandsavtalet ska röstas igenom är borta.

– Det finns en väldigt bred majoritet för värdlandsavtalet i riksdagen. Vi och Vänsterpartiet utgör ungefär 20 procent av ledamöterna i kammaren. Vi skulle säkert kunna skjuta upp det här några veckor, men någon vilandeförklaring hade det inte blivit. Det är inte seriöst att bara obstruera för sakens skull. Vi är ett stort parti nu som vill ta ansvar för landet, säger Åkesson.

Så det som Mikael Jansson sa i söndags stod inte du bakom?

– Nej, utan det var en bedömning man gjorde internt bland vårt folk i försvarsutskottet.

Blir det inte förvirrande för folk när partiet ger helt olika besked med kort varsel?

– Ja, och det har vi också diskuterat i dag om det är bra att man utan att förankra något går ut i den här typen av tunga frågor. Det är vi ganska överens om att det inte var bra. Vi får ha en annan ordning framöver. Men det viktiga är att vi hamnade rätt till slut. 

Enligt vad Aftonbladet erfar var irritationen stor när Mikael Jansson gav sitt besked i söndags. Källor gör samtidigt gällande att flera riksdagsledamöter tycker det är fel att partiet inte kommer att stödja V-förslaget.

– Vi har varit emot ett närmande till Nato sedan partiet bildades. Nu ser vi ett glidande hos partiledningen för att tillfredställa Moderaterna. Det som Mikael Jansson sa ligger i linje med vår politik som lades fast på landsdagarna, säger en källa.

Publicerad: