Stefan Löfvens besök i Vita huset

Stefan Löfven anländer till Vita huset

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Strax anländer Stefan Löfven till Vita huset.

Då väntar bland annat ett två timmars toppmöte som ska mynna ut i en gemensam deklaration om terror, flyktingar och klimat.

Statsminister Stefan Löfven och hans nordiska ledarkollegor är alla inbjudna till toppmöte i Vita huset, Washington DC. Även ländernas utrikesministrar kommer att delta, från Sverige Margot Wallström (S).

Värd är den amerikanske presidenten Barack Obama som är inne på slutet av sin presidenttid och nu betar av möten med en rad länders ledare. Hans inbjudan till Norden kan ses som ett svar på att han togs emot i Stockholm 2013.

– Obama är inne på upploppet för sin presidenttid, så vi kan räkna med vänskapliga samtal, säger Hans Dahlgren, statsministerns statssekreterare som också kommer att delta i toppmötet.

14 sidor lång skrivelse

Inför träffen i Washington har länderna arbetat för att ta fram en gemensam deklaration där de nordiska länderna och USA ska enas hur man vill arbeta framåt inom en rad områden. Det handlar om säkerhetspolitik, migration och flyktingar, klimat och energi, arbete, tillväxt och handel samt global utveckling och humanitärt bistånd.

Från den svenska delegationen betonas att stämningen har varit god under arbetets gång, som så här långt har resulterat i en 14 sidor lång skrivning.

Samtidigt står det klart att USA inför samtalen försökt få Löfven och övriga nordiska ledare att öronmärka pengar till flyktingbistånd, summor som 20 miljoner dollar (drygt 172 miljoner kronor) har diskuterats. Men Norden har samstämmigt avböjt med hänvisning till att biståndet hanteras i statsbudgetar och att man inte brukar öronmärka den typen av satsningar som enskilda belopp.

Slutversionen av deklarationen ska undertecknas av USA och Norden när toppmötet avslutas.

Mingel med stjärnor

Under besöket i Vita huset är det inte bara mötessamtal som ska hinnas med.

Stefan Löfven ska även äta lunch med USA:s utrikesminister John Kerry, för maten vid evenemanget svarar den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson. Och till paret Obamas middag lär både politiker, skådespelare och idrottstjärnor vara inbjudna. 

När toppmötet i Vita huset har avklarats väntar andra evenemang i Washington för statsministern. Löfven kommer till exempel att besöka den svenska ambassadens Eurovisionevent, där en rad svenskar ska heja fram Frans i finalen. Han ska också lägga ned en krans på den okände soldatens grav på Arlingtonkyrkogården, där bland andra bröderna Kennedy, John F samt Ted och Robert Kennedy är begravda.

Dessutom planerar den sportintresserade Löfven att hinna med en basebollmatch under besöket. På resan i USA deltar även hans hustru Ulla.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfvens besök i Vita huset

Stefan Löfven

USA

Barack Obama

Vita huset, Washington DC