Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Bostadsbyggandet ökar rejält: ”Men det kommer krävas mer”

Publicerad 2016-02-19

Bostadsbristen i Sverige är akut på många håll.

Men nu visar nya siffror att byggandet ökade rejält under 2015 jämfört med åren innan.

– Så här mycket bostäder har det inte byggs på många år, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

För några veckor sedan inleddes blocköverskridande samtal om bostadskrisen mellan regeringen, Allianspartierna och Vänsterpartiet. Boverket larmade i höstas om att Sverige behöver hela 700 000 nya bostäder till 2025. Nästa möte hålls på Näringsdepartementet den 11 mars och målet är att få till en politisk överenskommelse innan sommaren som ökar förutsättningarna för mer byggande.

Bostadsbyggandet har vänt uppåt sedan finanskrisen 2008-2009. Nu visar också nya siffror från Statistiska Centralbyrån på en rejäl ökning under 2015 jämfört mer året innan. Preliminärt påbörjades cirka 48 600 bostäder, både småhus och flerbostadshus, att byggas under året, om man inkluderar lägenheter som kommit till via ombyggnationer i flerbostadshus. Det är en ökning med 26 procent jämfört med 2014.

– Det är väldigt glädjande. Så här mycket bostäder har det inte byggs på många år. Man måste ända tillbaka till före maktskiftet 2006 för att hitta siffror som motsvarar detta, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

”Finns en politisk vilja”

Ministern menar att det är det nu finns en "politisk vilja" att växla upp byggandet.

– Det går nog inte att peka ut en enskild orsak till ökningen. Men det är klart att när det blir stora massiva investeringar, när det diskuteras mycket i samhället och regeringen gör den största bostadspolitiska satsningen på 20 år så skickar det signaler. Det gör det möjligt för kommunerna att växla upp bostadsbyggandet.

Kaplan lyfter fram det faktum att det statliga investeringsstödet slopades 2007 som en stor faktor till att byggandet halkade efter.

– Det förstärktes av finanskrisen då man från nationellt håll fokuserade på att rädda banker medan byggandet fick stå tillbaka. När vi tillträdde hade vi ett ackumulerat underskott på bostäder. När vi lanserade vårt stora bostadspolitiska paket så var det en del som undrade om det gick att växla upp ytterligare. Det här är ett tecken på att det går, säger han.

Han lyfter även fram att en stor del av de nya bostäderna byggs i landets storstadsområden, som har rödgröna styren.

Vill bygga 70 000 varje år

Men även om siffrorna ökar är det långt ifrån tillräckligt, menar Kaplan. Målet är att få upp takten så att det börjar byggas över 70 000 nya bostäder varje år.

Regeringen har tidigare presenterat ett bostadspolitiskt paket, där man satsade totalt 5,5 miljarder kronor. Nu vill man ta ännu ett steg via samtalen med oppositionen.

– När vi under hösten såg att det kommer behövas ytterligare insatser så var det viktigt att bjuda in till breda samtal där man kan ha överenskommelser som räcker över mandatperioder. Det får inte bli för ryckigt för de som är inblandade i det här, säger Kaplan.

Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman poängterar att det är glädjande att Sverige i dag har en tillväxt på bostadsmarknaden efter finanskrisen.

– Då bromsade byggandet in kraftigt. Vi ser nu en rekyl på bostadsmarknaden efter krisen.

Han menar att det helt enkelt är en konjunktureffekt som nu syns i siffrorna.

– Det som är regeringens uppgift är att vi ska kunna få stabila och trygga byggregler som gör att bostadsmarknaden fungerar bättre och att det byggs mer, då har man bjudit in till samtal. Men det Mehmet Kaplan och finansminister Magdalena Andersson hittills har åstadkommit är att gräla med varandra offentligt i de här förhandlingarna.

Wykman menar också att regeringens bostadspolitik inte trätt i kraft ännu.

– Under hela förra året regerade man med Alliansens budget, så det blir märkligt att Kaplan ska ta åt sig ära för det. Men det viktiga är att det sker en ökad byggtakt och att vi kan komma i kapp det som bostadsmarknaden ligger efter.

Följ ämnen i artikeln