Sverigedemokraterna

SD-politiker åtalas för hets mot muslimer

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

”Absolut inte menat att någon skulle ta illa upp”

Faksimil från Sverigedemokraterna Norbergs Facebook.

SD-politikern Stefan Vestling skrev på SD Norbergs Facebook-sida att "det är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige."

Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

"Det var absolut inte menat att någon skulle ta illa upp", säger han i polisförhör. 

Sverigedemokraten Stefan Vestling sitter i kommunstyrelsen för sitt parti i Norbergs kommun.

Den 13 december 2014 la han ut ett inlägg på SD Norbergs officiella Facebook-sida. I inlägget står det att eftersom muslimer i "förskingringen" alltid befinner sig i krig, är det tillåtet för dem att våldta kvinnor i Sverige.

"Lättast för 'svenska'  kåta muslimer är givetvis att ansluta sig till ISIS där de får utdelning för sina sjuka, djävulska lustar!", står det vidare inlägget.

Polisanmäldes

Facebook-inlägget polisanmäldes och nu väljer kammaråklagare Fredrik Sandberg att åtala Stefan Vestling för hets mot folkgrupp.

"Stefan Vestling har uttryckt sig nedsättande om muslimer med syftning på trosbekännelse. Stefan Vestling begick gärningen med uppsåt", skriver han i stämningsansökan.

”Det slank med”

Stefan Vestling har i polisförhör försvarat sig med att han kopierade ett inlägg och inte menade alla muslimer och att han absolut inte menade att någon skulle ta illa upp. För Fagersta-Posten berättade han när händelsen uppmärksammades att han hade bråttom in till ett möte:

– Jo, nu är jag ganska ny. Det här slank med. Eftersom jag hade bråttom när jag lade ut det och skulle in på ett möte, så blev det så här, sa han  den 18 december.

2014 dömdes SD-politikern Michael Hess från Blekinge för hets mot folkgrupp i tingsrätten efter att ha skrivit att det är "djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla" kvinnor. Domen ändrades sedan i hovrätten som friade Michael Hess.

Aftonbladet har sökt Stefan Vestling som avböjer kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Brott