Inga AKB-besked om att regera med S: Två år kvar till valet

1 av 2
SAMHÄLLE

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill inte ge ett rakt besked om hon kan tänka sig bilda regering med Socialdemokraterna.

I stället säger hon sig vilja fälla Löfven.

– Det är två år kvar till valet, det måste spela roll hur man röstar, säger Anna Kinberg Batra.

Tidigare i dag mötte Jan Björklund pressen för att utveckla sitt resonemang om ett möjligt samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna 2018. L-ledaren tror att utspelet delar väljarkåren.

– Jag tror det finns en del som mycket väl kan tänka sig att Alliansen regerar med Socialdemokraterna. Det finns också en stor grupp som inte alls kan tänka sig det, säger han.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill dock inte ge ett rakt besked om hon kan tänka sig sitta i regering tillsammans med S.

– Vi i Alliansen jobbar för är att söka stöd för att fälla Stefan Löfven och kunna ge Sverige en bättre regering, säger Anna Kinberg Batra.

Kan du tänka dig att sitta i en regering med Socialdemokraterna?

– Jag vill leda en annan regering och byta ut Stefan Löfven. Det gör man bäst med Alliansen, alla andra andra alternativ skulle ge Sverige en sämre regering.

När får man ett gemensamt besked från Alliansen?

– Vårt gemensamma besked är att vi vill regera och att vi söker väljarnas stöd för att bilda en bättre regering.

– Det är klart vi diskuterar hur förutsättningarna skulle se ut för att bilda regering och en bästa förutsättningen är att väljarna ger oss stöd. Alla andra alternativ är sämre.

Men kommer ni ge gemensamt besked?

– Vi vill vinna tillsammans, det är ett gemensamt besked.

Hur kan det vara ett gemensamt besked om Liberalerna kan tänka sig regera med S, och KD inte kan tänka sig att göra det?

– Det är två år kvar till valet, det måste spela roll hur man röstar. Vad som kan hända i det ena sämre läget än det andra är för tidigt att diskutera, säger Anna Kinberg Batra.

”Vi ska vinna – inte förlora”

KD-ledaren Ebba Busch Thor kommenterade också regeringsfrågan på fredagen, men hon gör en helt annan analys än vad Jan Björklund gör. Hon tycker inte att en koalition mellan Alliansen och Socialdemokraterna är realistisk.

– Min utgångspunkt, två år före ett val, är inte att förlora utan att vinna och söka så stort stöd som möjligt för en Alliansregering, då är det märkligt att spekulera i för många andra alternativ, säger hon.

Vad är din största kritik mot en stor koalition?

– Vår grundläggande kritik går ut på att Socialdemokraterna för Sverige åt fel håll. Då kan vi inte ena stunden säga att regeringen är fel och sedan säga att statsminister Stefan Löfven kommer vara kvar. Vi kommer att rösta emot honom.

Hur problematiskt är det att Alliansen ger olika besked?

– Det är klart att det är olyckligt att vi har olika syn på hur skadlig Socialdemokraternas politik är för Sverige och hur vida det är realistiskt om de ska vara i en koalitionsregering.

ARTIKELN HANDLAR OM