Åkesson: Jag hoppas britterna lämnar EU

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Jimmie Åkesson.

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Runt om i Europa har politiker fått skrämselhicka av att Storbritannien hotar att lämna EU.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson håller tummarna för ett utträde.

– Jag hoppas britterna lämnar, säger han.

Den brittiska folkomröstningen om ett utträde ur EU, brexit, sker om en vecka. Just nu pekar opinionsmätningarna på att en majoritet vill lämna.

Detta har fått politiker, företagsledare och opinionsbildare att engagera sig för att få folket att välja att stanna kvar i det europeiska samarbetet. Också i Sverige har många varnat för de effekter ett brexit-ja skulle kunna få, bland dessa Sveriges nya EU-minister Ann Linde (S).

– Det vore väldigt, väldigt negativt, har hon tidigare sagt.

”Knäpp på näsan”

Jimmie Åkesson är dock av en annan uppfattning. Han är inte rädd för att britterna ska lämna EU.

– Nej, inte alls. Jag hoppas att de gör det, säger han.

– Det skulle vara en knäpp på näsan åt federalisterna i Bryssel, EU-eliten som vill utveckla EU till en federal statsbildning.

Enligt Åkesson skulle ett brittiskt utträde tvinga övriga EU att omvärdera det europeiska samarbetet och fundera över vad man vill att det ska vara.

– Med all sannolikhet så skulle det innebära att man bryter utvecklingen mot federalism och går tillbaka till mer av frihandelssamarbete, så som det var från början.

Framhåller svensk EU-motstånd

Många har varnat för de effekter som brexit skulle få för Sverige. Inte minst eftersom Storbritannien är en av Sveriges närmaste allierade i EU-samarbetet.

Men Åkesson menar att det inte är ett tillräckligt starkt argument.

– Det är väldigt kortsiktigt att se det som ett skäl. Jag tycker inte om den här överstatliga EU-staten som växer fram, det enda sättet att bryta den utvecklingen är att någon betydande aktör går in och gör det som nu sker i Storbritannien.

SD-ledaren hoppas också att ett brittiskt utträde kan få följdeffekter på den svenska folkopinionen. Han menar att många svenskar vill lämna EU och hänvisar till en tidigare opinionsmätning från SVT, som visade att 32 procent av de tillfrågade skulle rösta för ett utträde.

– Så ser det ut i många länder, Frankrike, Spanien, Holland, Österrike. Motståndet finns egentligen överallt, säger Åkesson.