M-förslaget: 2000 nya poliser till 2020

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterar budgetnyhet om polisen.
Foto: Foto : JERKER IVARSSON
Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterar budgetnyhet om polisen.

SAMHÄLLE

2000 nya poliser på Sveriges gator till år 2020.

Det är Moderaternas recept för att skapa ordning i utanförskapsområden runt om i Sverige. 

– Det behövs för insatser i områden där kriminella gäng är på väg att ta över, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Sedan Anna Kinberg Batra blev ny M-ledare har hon pekat ut rätts- och trygghetsfrågna som några av partiets viktigaste. Under ett besök i Stockholmsförorten Tensta tillsammans med ekonomiska talespersonen Ulf Kristersson, där de bland annat träffade den lokala polisen, berättade man om en satsning som inleds i och med partiets vårbudgetmotion som ska presenteras senast den 2 maj.

I partiets budget för i år föreslog man att 1 000 nya poliser ska utbildas och anställas de kommande åren. Till det lägger man nu ytterligare 1 000.

– Totalt föreslår vi nu 2 000 nya poliser. Det behövs inte minst i de områden, som Tensta, där otryggheten är för stor, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

”Laglöst land”

En av anledningarna till att M vill se fler poliser är de nya arbetsuppgifter som kommit till den sista tiden, bland annat i samband med terrorhot och gränskontroller. Men huvudmålet är att skapa ordning i problemområden runt om i Sverige.

– Polismyndigheten själv har föreslagit att det behövs 2 000 fler poliser för att man ska kunna göra insatser till exempel i de här utsatta områdena där bland annat kriminella gäng riskerar att ta över, säger Kinberg Batra.

Enligt Ulf Kristersson vittnar polisen i Tensta om "djupt deprimerande saker som återkommande mord, förfärlig brottslighet och ett närmast laglöst land".

– Men vi hör också om otroligt starka gemenskaper som gör allt de kan för att bekämpa detta. Det känns som en dragkamp mellan de goda och onda krafterna som tampas här. Polisen försöker hålla de onda krafterna så långt borta som möjligt, säger han.

– Sverige har vuxit och den här sortens bekymmer har inte minskat. Då krävs det ett par tusen poliser till.

Facket har larmat

Polisförbundet har larmat om att poliser i utsatta områden i hög utsträckning lämnar sina arbeten. Samtidigt finns det i dag ett problem i att för få vill bli poliser. Enligt Kinberg Batra måste poliserna både ha möjlighet att utföra sina jobb men även känna att de har samhällets stöd.

– Det vi föreslår nu är en riktig förstärkning över tid. Nu görs det en del tillfälliga åtgärder från regeringens håll. Men det här innebär att det utbildas 2000 poliser som kan tjänstgöra, säger hon.

Med start från år 2017 vill Moderaterna under de kommande fyra åren lägga 1,7 miljarder kronor på polissatsningen. De första nya poliserna skulle enligt M-förslaget vara i tjänst år 2018 och samtliga år 2020.

Inför Moderaternas vårmotion flaggar partiet för besparingar på flera områden.

– Ska man satsa mycket pengar på skola och polis, som vi kommer göra, då krävs det betydande besparingar, säger Ulf Kristersson.

Även Centerpartiet har inför sin vårbudgetmotion berättat att man vill se 2000 nya poliser till år 2020. I regeringens vårbudget ges Polismyndigheten 283 miljoner och 10 miljoner till Säkerhetspolisen.

Publicerad:

LÄS VIDARE