Kristdemokraterna vill bygga fler kärnkraftverk

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristdemokraterna vill att Sverige bygger fler kärnkraftverk.

Det meddelade Ebba Busch Thor i Dagens Industri och Expressens partiledardebatt.

– Snarare än att stänga ner två reaktorer, behöver vi se till att de kan tjäna sin fulla livstid och snarare se att vi får fler och nya kärnkraftverk i Sverige, säger hon.

Kristdemokraterna vill att Sverige bygger fler kärnkraftverk.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraterna vill att Sverige bygger fler kärnkraftverk.

Ebba Busch Thor meddelade under Expressens/Dagens Industris debatt att hon vill att Sverige bygger fler kärnkraftverk för att kunna säkra elförsörjningen i framtiden.

Hon anklagade Stefan Löfven för att sakna plan för hur elförsörjningen ska gå till.

– Ska man kunna framställa stål i Sverige och se till att stålindustrin gör den här omställningen, då kommer det kräva lika mycket el som hela den svenska vindkraftsproduktionen levererar på ett år i dag - gånger två, sa Ebba Busch Thor.

– Vi behöver se att Sverige snarare än att stänga ner två reaktorer, se till att de kan tjäna sin fulla livstid och snarare se att vi får fler och nya kärnkraftverk i Sverige.

Kristdemokraterna har tidigare meddelat att de vill att befintliga reaktorer ersätts med nya, säkrare och effektivare. Partiet är också med i Energiöverenskommelsen som möjliggör att kärnkraftverk ersätts på befintliga platser. Utspelet från Ebba Busch Thor ska därför ses som ett nytt besked.

Publicerad: