SD: Samtalen med M är djuplodande och återkommande

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna och Moderaterna har djuplodande och återkommande möten i riksdagens olika utskott, enligt Mattias Karlsson.

Det förekommer också samtal med ”högre tjänstemän i Moderaternas kansli”.

– Det var framsynt av Anna Kinberg Batra att påbörja den här processen. Det är viktigt att man lär känna varandra på ett mer personligt plan, säger han.

Moderaterna förnekar dock att det förekommer organiserade samtal.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Mattias Karlsson (SD) om samarbetet med Moderaterna.

I mitten av januari kallade moderatledaren Anna Kinberg Batra till presskonferens och meddelade partiets nya hållning till SD. Till skillnad från tidigare skulle moderater tillåtas att förhandla med sverigedemokrater i riksdagens olika utskott.

–  I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med Sverigedemokraterna. Den låsningen vill jag häva, sa hon.

Snart har det gått ett halvår sedan beskedet och Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, märker en tydlig förändring.

Enligt honom förekommer det djuplodade samtal och ”serier av samtal i olika frågor”.

– Nu kan vi kontakta varandra, bestämma tid och sitta ner och ha ordentliga möten. Det förekom möten tidigare men då fick ju Moderaternas ledamöter se sig om över axeln, det var mer mer hysch-hysch, säger Mattias Karlsson.

Vill samtala på alla områden

Enligt Karlsson sker möten mellan partierna i de flesta av riksdagens utskott. Han nämner till exempel miljö- och jordbruksutskottet.

– Men även justitieutskottet. Där har vi levererat en stor mängd tillkännagivanden till regeringen om olika typer av straffskärpning och så vidare.

Tidigare kunde M och SD lägga olika reservationer som var snarlika, vilket gjorde det svårt att samla tillräckligt många röster i riksdagens kammare, enligt Karlsson. Nu upplever han att SD har möjlighet att få igenom mer av sin politik.

– Tyngden blir ju mindre så länge vi inte för samtal med hela Alliansen, så är det givetvis. Men jag tycker det var framsynt av Anna Kinberg Batra att påbörja den här processen. Det är viktigt att man lär känna varandra på ett mer personligt plan.

Påbörjat processen, säger du. Vad ser du i framtiden?

– Jag vill att vi ska ha ett så formaliserat och starkt samarbete som möjligt. Jag vill att Sverigedemokraterna ska bli ett regeringsparti, men det absolut viktigaste är att vi fördjupar den här processen och att vi efter valet kan sitta ner och ha regelrätta förhandlingar om i princip samtliga politikområden och komma fram till gemensamma uppgörelser.

Telefonsamtal och fysiska träffar

Utöver möten i riksdagen säger Mattias Karlsson att det pågår samtal på tjänstemannanivå mellan Jimmie Åkessons stabschef och ”högre tjänstemän i Moderaternas kansli”. Det är både telefonsamtal och fysiska träffar.

Vad handlar de om?

– Lite allt möjligt. Det har kretsat mycket kring samverkan, hur man ser på fördjupat samarbete framöver, något som vi har lyft.

Pågår det möten med ledamöter från andra partier, till exempel KD som ni säger att ni ligger nära?

– Inte organiserade samtal som med Moderaterna. Däremot finns det ledamöter inom KD som vi har god relation till. Vi har goda personliga relationer med enskilda företrädare och ledamöter från andra partier också.

Moderaterna: Stämmer inte

Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare i riksdagen, delar inte Mattias Karlssons beskrivning.

– Vi pratar med Alliansen först. Är det så att Alliansen inte kommer fram till samma ståndpunkt, då står det partierna fritt att samtala med vem man vill.

Hur ser samtalen mellan M och SD ut?

– Vi har inga samtal som på något sätt skulle vara schemalagda eller på det sättet som han beskriver.

Har Mattias Karlsson fel?

– Ja, vi har inga samtal med SD på regelbunden basis.

Jessica Polfjärd säger också att hon inte känner till några samtal med högre tjänstemän i Moderaternas kansli och SD.

Publicerad:

LÄS VIDARE