Löfven: Vem håller i taktpinnen, Kristersson?

KALMAR. Sverigedemokraterna är i princip lika stora som Socialdemokraterna i mätningarna.

Men Stefan Löfven menar att det är Ulf Kristersson (M) som har problem.

– Vem håller i taktpinnen i det högerkonservativa blocket när SD är lika stora som de andra två tillsammans? säger Löfven.

M slår tillbaka med att Löfven ”har panik”.

Statsminister Stefan Löfven (S) fick under sitt besök i Kalmar många frågor om opinionsmätningarna som visar att Sverigedemokraterna utmanar och snart kan lägga beslag på positionen som Sveriges största parti. Flera mätningar har den senaste tiden visat att SD och S är i princip lika stora.

Mätningarna har satt skräck i många av Stefan Löfvens partikamrater.

– Delar av Januariavtalet, som syftade till att hålla Sverigedemokraterna borta från makten, är politik som ironiskt nog gör att SD växer, har till exempel Philip Botström, SSU:s ordförande, tidigare sagt till Aftonbladet.

Attackerar Kristersson

Men statsministern tar det hela med ro.

Han menar att det är naturligt att siffrorna är lägre nu än senare i mandatperioden. Det har hänt S-regeringar tidigare, som ändå har vunnit nästa val, framhåller han.

Med Januariavtalet, som många av Löfvens partikamrater tycker innehåller för stora eftergifter till framför allt Centerpartiet och Liberalerna, anser Löfven att S redan nu kan visa att man levererar på sina vallöften.

– Vi levererar bland annat 30 punkter från Socialdemokraternas valmanifest som vi nu kan ta in i budgeten, inte bara i Januariavtalet, utan i den första budget vi lägger tillsammans. Det är S-politik som vi gått till val på, säger han.

Därefter slår Stefan Löfven fast att problemen i dag framför allt inte ligger hos honom och hans parti. I stället menar han att det är M-ledaren som har problem då mätningarna också visar att SD ensamt i princip är lika stort som Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans.

– Ulf Kristersson har gjort sig helt beroende av Sverigedemokraterna när han nu försöker forma ett nytt högerkonservativt block. Men frågan är, vem håller i taktpinnen i det blocket om SD är lika stora som de andra två tillsammans?

M-ledaren Ulf Kristersson.
M-ledaren Ulf Kristersson.

Gängbrott bakom SD:s ökning

Löfven framhåller samtidigt att Kristersson så sent som i valrörelsen 2018 kallade SD för ett parti som pekar finger mot människor och som tar Sverige in på okända och farliga vägar.

– Det var också vad han sa i offerten till C och L så sent som i januari. Och nu tänker han sig att ha ett samarbete med samma parti. Medan vi har tagit ställning för ett öppet och demokratiskt Sverige.

Att SD växer kraftigt just nu tror Löfven kan förklaras bland annat av otryggheten och gängbrottsligheten som är i fokus för väljarna.

– Det är ett rejält problem. Men vi har satt in mer resurser till polisen, skärpt straffen för 30 brott och enligt polisen i Malmö så har det gett effekt, de har fått ner skjutningarna även om det inte är klart, säger han.

– Vi fortsätter det arbetet nu och då kommer resultaten att märkas.

Stefan Löfven vill inte kännas vid någon oro för att SD växer kraftigt i opinionen just nu.

I stället säger han:

– Jag är besjälad av att leverera det vi sagt i Januariavtalet för det är den vägen vi visar att det går att skapa långsiktighet och stabilitet i ett svårt parlamentariskt läge och framför allt att leverera för människors vardag. Det är det som är mitt fokus, jag kan inte fokusera på något annat parti.

Verkligheten avgör

Enligt statsministern kommer S inför nästa val 2022 att utvärderas av väljarna på hur man klarat samhällsutmaningarna som möter människor i deras vardag. Han nämner gängbrottsligheten, sjukvården, välfärden och migrationen i första hand.

– Vi är i full färd med att leverera. Det gäller att ha lite is i magen och inte bara störas av opinionsmätningar.

Vad händer om ni inte lyckas?

– Vi kommer att lyckas. Man kan inte sitta och säga att man gör något och sedan inte tro att det går.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

M: Har panik

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att Löfvens attack på Kristersson tyder på panik.

– Löfven har uppenbarligen panik och vill prata om allt utom sin egen kris. I stället för att snacka om andra borde han lyssna på LO och sina kommunalråd, säger han.

– De ser att januariöverenskommelsen är ett sänke, som inte löser skjutningar, eller hjälper kommuner som går på knäna. Arbetslösheten stiger medan regeringen fokuserar på friår.

Strömmer menar dessutom att det stora skiftet i opinionen den här hösten är att LO-väljarna nu överger S.

– Och det är helt och fullt Löfvens eget ansvar.

Publisert:

LÄS VIDARE