Stefan Löfven

Löfven: Återigen har våldet visat sitt fula ansikte

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

ULRICEHAMN. Stefan Löfven fördömer de senaste dygnens dödsskjutningar.

Han slår fast att regeringen i morgon tar emot nya förslag för att stoppa det upptrappade våldet.

– Samhället är starkare än dessa gäng och står enigt för att knäcka dem, säger Löfven.

Från Bryssel där Stefan Löfven (S) är kvar för att förhandla om vem som ska bli EU-kommissionens ordförande kommenterar nu statsministern de senaste dygnens våld i Stockholmsområdet.

– Återigen har våldet visat sitt fula ansikte. I går var det tre skjutningar i Stockholm på fem timmar, som resulterade i två döda och två skadade. Polisen gör ett fantastiskt arbete och kraftsamlar nu för att gripa förövarna och skapa trygghet i de områden där detta inträffade, säger han i en skriftlig kommentar.

Räcker inte med fler poliser

Löfven menar att staten nu måste agera med kraft.

– Vi genomför nu den största satsningen inom polisen på decennier, med målet att anställa 10 000 fler inom polisen till 2024, och så sent som förra månaden färdigutbildades 564 nya polisassistenter.

Men Löfven slår fast att det inte räcker med fler poliser.

– De måste också ha verktyg som biter på förråade gängbrottslingar. Därför har vi skärpt flera straff avsevärt, inklusive straffen för att olovligen inneha vapen och sprängmedel som handgranater. Vi har också gett polisen utökade befogenheter för till exempel kameraövervakning och informationsinhämtning.

Stefan Löfven.

Ny utredning

Enligt Stefan Löfven tar inrikesminister Mikael Damberg (S) i morgon emot en utredning med nya förslag för att stoppa skjutvapenvåld och sprängningar.

– Samhället är starkare än dessa gäng och står enigt för att knäcka dem, säger han.

Statsministern menar att de senaste dygnens händelser är en följd av en utveckling som påbörjats för flera år sedan. I form av misslyckade skolgångar, bristande socialtjänst och ett samhälle som inte lyckats fånga upp unga innan de lockas in i kriminalitet.

– Därför måste vi vara lika hårda mot brotten som mot brottens orsaker, och inte bara rekrytera poliser utan även lärare, socialarbetare, specialpedagoger som kan se till att unga har så pass goda framtidsutsikter att gängen inte kan rekrytera.

”Ett svårt mål”

Löfven menar att det handlar om att stärka samhället i stort och att bekämpa inte bara gängbrottslighetens resultat utan också dess rötter.

– Det är vårt mål. Det är ett svårt mål, men vi måste nå dit.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

GW om skjutningarna: ”Samma fenomen som i USA”

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Mikael Damberg

Våldsbrott

Skola & utbildning

Vapen

Kriminalpolitik