Nya ministern: ”Ingen hemlighet att jag varit kritisk”

TCO:s ordförande Eva Nordmark, 48, får ett av regeringens tuffaste jobb – som ny arbetsmarknadsminister.

Hon blir ansvarig för en rad frågor som är mycket kontroversiella inom socialdemokratin och fackföreningsrörelsen.

– Det är ingen hemlighet att jag har varit kritisk, säger Nordmark.

Som ordförande i den politiskt fristående organisationen TCO har Eva Nordmark från Luleå tonat ned sitt politiska engagemang. Men under 90-talet företrädde Nordmark Socialdemokraterna som riksdagsledamot från Norrbotten.

”Arbete byggt välstånd”

Nu blir hon alltså ytterst ansvarig för arbetsmarknadspolitiken, en uppgift hon ser fram emot. Hon fick frågan av statsministern för två veckor sedan.

– Det är arbete som har byggt vårt lands välstånd. Alla som kan arbeta, ska arbeta, säger hon och tillägger att det också är av största vikt att arbetsgivare lyckas rekrytera den kompetens de behöver.

– Det här är frågor jag brinner för, det här är frågor jag jobbat med i större delen av mitt vuxna liv.

I sin roll som fackbas har Eva Nordmark de senaste åren stridit för frågor som gått på tvärs med S och i stället stått på samma sida som företrädare för Centerpartiet och Liberalerna.

Tydligast har ställningstagandet från TCO varit om att slopa värnskatten. Att regeringen sänker värnskatten för höginkomsttagare har varit ett krav från Liberalernas sida och en förutsättning för att ett samarbete mellan de fyra mittenpartierna skulle bli av. Men inom S är frågan allt annat än populär.

I en intervju med Aftonbladet vill Nordmark inte säga vad hon egentligen tycker i frågan.

– Jag står bakom Januariavtalet.

Men vad tycker du själv?

– Jag passar på den frågan.

Ansvar för kontroversiella frågor

Som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson får Eva Nordmark ansvar för en rad frågor som är mycket kontroversiella i hennes eget parti. Det handlar bland annat om reformeringen av arbetsförmedlingen, som är en eftergift till C och L i januariavtalet, men också inskränkningen av arbetsrätten som är något av ett rött skynke för Nordmarks tidigare fackliga kollegor.

– Det är ingen hemlighet att jag har varit kritisk. Jag tycker att det är viktigt att parterna på svensk arbetsmarknad tar ett stort ansvar. Nu är det här en kompromiss, det är ett avtal. Om det är något jag lärt mig som facklig ledare är det att avtal är till för att hållas och att kompromissen är vägen för att flytta fram olika positioner. Vi får se om parterna kommer fram med ett eget förslag eller om det är utredningens förslag som vi får ta ställning till.

Men kan du med gott samvete, som gammal facklig ledare, vara med och inskränka arbetsrätten?

– Det är en kompromiss det här. Läser man direktiven är det inte bara utökade undantag utan även att stärka rättigheterna för löntagarna, inte minst när det gäller kompetensutveckling.

– Men det är ingen hemlighet att jag varit kritisk, det har också varit min roll att företräda TCO. Nu ska jag företräda Sveriges regering och ta ett helhetsansvar. Januariavtalet var helt nödvändigt för att Sverige ska kunna fortsätta utvecklas.

Namn: Eva Nordmark

Ålder: 48 år

Yrke: Ny arbetsmarknadsminister (S).

Bor: Nacka i Stockholms län, född i Luleå.

Bakgrund: Ordförande i TCO 2011-2019. Tidigare ordförande i facket SKTF/nu Vision. Riksdagsledamot (S) 1995-1998. Ordförande SSU i Norrbotten 1992-1995 och tidigare aktiv i lokalpolitiken i Luleå kommun.

Så ser den nya regeringen ut:

Publisert:

LÄS VIDARE