Anders Eklund på permission: Spelar minigolf och köper trisslotter

avAnders Johansson

För precis tio år sedan mördade han och våldtog tioåriga Engla.

Nu har livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund påbörjat sin anpassning till ett liv utanför murarna.

– Vid senaste permissionen spelade han minigolf och köpte trisslotter, säger en källa med insyn.

Englas mamma, Carina Höglund, berättade i går om sorgen i Aftonbladet tv.

– Det är fortfarande väldigt tungt att bära, svårt att hantera än, sade hon.

– Jag tänker på henne flera gånger om dagen.

Hon berättade också att Englas rum står kvar orört. Och att hon bestämt att det ska förbli så eftersom det är för jobbigt att börja röja.

Hon är också kritisk till att Anders Eklund nu planerar att ansöka om att få sitt straff tidsbestämt.

– Jag tycker vi ska ha riktiga livstidsstraff, säger Carina Höglund. Ingen människa föds ond men kan bli så pass ond så att man inte förtjänar en andra chans. Och det gör inte han.

1 av 2 | Foto: Polisen Falun
Anders Eklund har beviljats korta lufthålspermissioner för att minska skadeverkningarna av det långa fängelsestraffet.

Spelade minigolf

Anders Eklund har inte påbörjat några regelbundna permissioner. Men fram till september förra året hade han genomfört nio lufthålspermissioner på fyra timmar. Dessa får han ansöka om och om de beviljas genomförs de sedan utan förvarning en dag som kriminalvården bestämmer.

Tanken är den typen av permissioner, som får ske högst var nionde månad, ska minska skadeverkningarna av det långvariga fängelsestraffet.

Senast besökte han Hökensås semesterby som ligger 20 minuters bilresa från Tidaholms-anstalten där han avtjänar sitt straff sedan 2014. Han flyttades dit från Norrtälje där han blivit misshandlad av medfångar.

– Han åt på Hökensås semesterby och spelade minigolf och fikade – som en del i hans sociala träning, säger en person med insyn i omständigheterna.

Eklund var där med kriminalvårdare i civila kläder. Han fick sätta sprätt på 750 kronor från sitt konto för permissions- och frigivningsmedel. På kontot fanns 5 922 kronor.

– Han fick även ta kort och framkalla dem, samt köpa tidningar och trisslotter.

Såvitt känt blev det inga storvinster.

Var i bråk med medintagen

I slutet av oktober placerades Eklund i avskildhet under drygt en timme. Det skedde i samband med en ”storvisitation” och motiverades med att det var nödvändigt för att trygga ordningen och säkerheten på bostadsavdelningen.

I slutet av november fick han en försändelse från en tidigare medfånge. Eftersom den inte gick att lysa igenom öppnades den. Den visade sig innehålla ”information gällande tredje part som bedöms som olämplig samt kunna äventyra ordningen eller säkerheten i anstalten.”

Försändelsen omhändertogs och förvaras åt honom tills han friges.

I början av mars hamnade Eklund i bråk med en annan fånge under promenadtiden. Bråket gällde snöskottning.

– Eklund blev arg för att den andre killen kastade ut snö på asfalten när han gjorde sina egna vägar, säger en uppgiftslämnare.

En av kriminalvårdarna fick ingripa och ryta till för att det inte skulle bli våldsamheter.

Anders Eklund dömdes 2008 för att ha mördat både tio-åriga Engla i Stjärnsund, och Pernilla Hellgren i Falun åtta år tidigare. Han dömdes även för våldtäkt mot dem samt för försök till våldtäkt mot en kvinna i Sandviken.

Han erkände gärningarna och dömdes även att betala skadestånd med sammanlagt 860 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM