Katerina Janouch vill till riksdagen

Katerina Janouch.
Katerina Janouch.

Kontroversiella författaren Katerina Janouch, 54, ger sig in i politiken, som nummer elva på Medborgerlig samlings riksdagslista.

Hon vill driva frågor om kvinnors trygghet – kopplade till invandring.

– Det är dags att gå från ord till handling, säger Janouch.

Partiet Medborgerlig samling kallar sig ”en liberalkonservativ gräsrotsrörelse”, men samlar i dag en rad företrädare med bakgrund i andra partier.

Bland dessa finns partiledaren Ilan Sadé, tidigare C-politiker vars bolag äger SD-närstående nättidningen Nyheter Idag, där han själv också sitter i styrelsen.

Kritisk till invandringen

Nyligen meddelade artisten Alexander Bard på Twitter att han ansluter sig till Medborgerlig samling. Och nu står det alltså klart att Katerina Janouch ställer upp som oberoende kandidat, på elfte plats, på partiets riksdagslista.

Författaren, som också är krönikör i Nyheter Idag, har under de senaste åren flera gånger uppmärksammats för kontroversiella uttalanden kring den svenska politiken rörande invandring och flyktingar. Hon polisanmäldes efter att ha twittrat om riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V), i samband med Dinamarcas medverkan i en manifestation för ensamkommande.

”Åsiktskorridor”

Katerina Janouch framhåller att det är kvinnors trygghet och den svenska yttrandefriheten som är hennes hjärtefrågor. Båda kopplar hon till invandringen som hon menar både har minskat människors trygghet och tagit resurser från annat, men också hindrat människor från att säga sin mening.

– Det har länge funnits en mycket snäv åsiktskorridor, säger Janouch och menar att människor som haft en annan åsikt än den rådande i invandringsfrågor har stämplats som rasister.

Hoppas ge draghjälp

Att hon väljer att engagera sig i Medborgerlig samling, som i opinionsmätningarna är långt under fyraprocentsspärren till riksdagen, förklarar hon med att de etablerade partierna inte har lyckats att ta tag i de problem som finns i samhället.

Katerina Janouch hoppas att hon med sitt kändisskap ska ge partiet draghjälp inför valet.

– Se på Miljöpartiet som i dag har 10 000 medlemmar. Min egen Stå upp för-grupp har 17 000 medlemmar, så viss draghjälp tror jag nog att jag kan ge.

Medborgerlig samling fastställde sin riksdagslista den 25 mars i år. Då fanns inte Katerina Janouch med, på elfte plats stod då Mats Bergh, Dalarna. När listan presenterades slogs dock fast att partiledningen har rätt att lägga till två namn i ett sent skede.


Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE