Socialdemokraternas kris

Ändrade budgeten – på en halvtimme

Av: 

Elisabeth Marmorstein

HÅRDA ORD Det är ingen smickrande bild av Håkan Juholt som målas upp av Aftonbladets källor. Han lovar saker i medierna som medarbetarna aldrig har hört talats om, han beskrivs som impulsiv och vill vara involverad i allt.
HÅRDA ORD Det är ingen smickrande bild av Håkan Juholt som målas upp av Aftonbladets källor. Han lovar saker i medierna som medarbetarna aldrig har hört talats om, han beskrivs som impulsiv och vill vara involverad i allt.

SAMHÄLLE

En halvtimme innan S-budgeten skulle presenteras strök Håkan Juholt höjningen av a-kassan.

Han ville försöka smyga in totalvändningen.

– Det är en bisarr situation, säger en S-källa till Aftonbladet.

Slut-holt?

Det är måndagen den 26 september. Håkan Juholt och hans tre närmaste medarbetare har ett sista avstämningsmöte om skuggbudgeten. Plötsligt slår S-ledaren bakut och bestämmer att höjningen av a-kassan, en socialdemokratisk hjärtefråga, ska plockas bort. Den kostar för mycket. De tre miljarderna ska i stället satsas på utbildning och infrastruktur.

Ville totalvända

Budgetchefen Annelie Roswall Ljunggren försöker varna sin partiledare för att släppa a-kassehöjningen utan att ha förankrat det hos LO eller Ylva Johansson, som är talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Men partiledaren står på sig. Enligt uppgift ville han försöka smyga in totalvändningen.

En halvtimme senare ska dokumentet presenteras för gruppstyrelsen. De tre miljarderna smetas ut på andra utgiftsposter.

Dagen efter totalsågas budgeten av riksdagsgruppen. Att a-kassehöjningen inte finns med får partikamraterna att se rött. Håkan Juholt tvingas backa och några dagar senare finns höjningen med igen.

Enligt Aftonbladets källor illustrerar händelsen hur Håkan Juholt leder partiet. Han vill vara involverad i allt, är impulsiv och lovar saker i medierna som medarbetarna aldrig har hört talas om.

”Helt bisarr situation”

Ett annat exempel är från bokmässan. Då slog Håkan Juholt fast att budgeten skulle innehålla en satsning på kultur i arbetslivet, och att det var helt finansierat. Problemet var bara att ingen som jobbade med budgeten ens hade diskuterat förslaget.

När han var i Falun en vecka tidigare lovade han att partiet avsatt pengar för dubbla spår till Borlänge. Inte heller det hade någon på budgetavdelningen hört talas om.

– Det är en helt bisarr situation. Ingen har en aning om vad som gäller, säger en person med stor insyn.

”Största problemet”

Det är inte bara Juholts solospel som gjort partikamraterna förbannade. Bland tjänstemännen finns också en utbredd vrede över att de har fått skulden för de senaste veckornas kaos.

– Det är att skjuta på pianisten. Det största problemet är inte personalen, det är partiledaren själv, säger en källa.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna