Kängan mot Kristersson: ”Inte mogen att bli statsminister”

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

M-ledaren Ulf Kristersson får hård kritik av finansminister Magdalena Andersson (S) för sin intervju i Financial Times.

Hans utspel kan leda till att det blir färre jobb i Sverige, påstår finansministern.

– Han är inte mogen att bli statsminister, säger Magdalena Andersson.

I dag publicerar brittiska Financial Times en intervju med Ulf Kristersson (M). Moderaternas partiledare säger där att bilbränderna och gängbrottsligheten är lika allvarliga problem som finanskrisen på 1990-talet, då styrräntan under en dag hade höjts till 500 procent.

– Det är svårt för att det denna gång inte handlar om pengar eller tid. Förtroendet för politiska partier och politiken att handskas med problemen är mindre idag än det var på 1990-talet, säger Kristersson.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR N

”En minst sagt uppseendeväckande jämförelse”, enligt Magdalena Andersson.

– Ulf Kristersson, statsministerkandidat, jämför läget i Sverige idag med hur det var under 1990-talskrisen. För mig tyder det på att han inte är mogen att vara Sveriges statsminister, säger Magdalena Andersson.

När Kristersson jämför med 1990-talskrisen skickar han signalen till utländska investerare "investera inte i Sverige". Det skadar svenska intressen och riskerar att leda till färre jobb i Sverige, enligt finansministern.

Riskerar att skada svensk ekonomi

– Vilka är det som läser Financial Times? Jo, det är ju internationella investerare. Kristersson riskerar att skada Sverige och svensk ekonomi genom att utmåla landet på gränsen till kollaps.

Hon själv har fått kritik för att enbart lyfta fram problem, bland annat för sina uttalanden om barnfattigdom.

– Jag får också kritik att jag målar för solig bild. Vi ska inte blunda för problemen, men vi måste ge en balanserad bild och även berätta om att vi har den lägsta statsskuldskvoten sedan 1977 och högsta sysselsättningen som någonsin uppmätts i EU, säger Magdalena Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE