SD till naziangrepp mot S med långfilm

I en nästan två timmar lång dokumentär vill SD-ägda Samtiden visa på Socialdemokraternas rasistiska historia.

Socialdemokraternas partisekreterare kallar filmen för ”absurd.”

– Det är lite oväntat att man gör en sån här satsning, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

På onsdagsmorgonen släpptes en dokumentärfilm på SD-ägda sajten Samtiden.

Den knappt två timmar långa filmen har bland annat delats av Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof, med kommentaren; ”ta er tiden att se filmen om Socialdemokraternas historia och deras vidriga rötter”.

Statsvetare: ”Missvisande”

Till tonerna av Internationalen varvas nutida klipp på Stefan Löfven med historiska filmer. Socialdemokraterna gjorde rasbiologi till vetenskap och inget annat svenskt parti har i så hög grad hjälpt Nazityskland, står det i filmens beskrivning.

– En första reflektion är att det inte är några nyheter egentligen, allt som finns med i filmen är ju ganska känt. En annan reflektion är att den är väldigt riggad mot att ge sken av att Socialdemokraterna ensamma haft ansvaret för de här sakerna som berörs i filmen. Det menar jag är direkt missvisande, även om Socialdemokraterna varit framträdande som regeringsbärande parti under lång tid, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

SD: ”Aldrig läst detta i skolböckerna”

Samtiden ägs av Sverigedemokraterna och partiet ligger bakom produktionen av filmen, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein. Filmen som släppts är del 1. Nästa kommer att ta vid där denna slutar och omfatta Olof Palmes tid fram till i dag, enligt Wallerstein. Det ska bland annat handla om utrikespolitiska relationer.

– Reportrar och andra partier tar upp vår historia som ett slagträ i debatten. Man har granskat oss, med all rätt, men man har inte varit lika noga med andra partier, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna.

Joakim Wallerstein säger att när företrädare för SD gjort snedsteg har det i första hand varit negativt för det egna partiet – men att Socialdemokraternas politik haft värre konsekvenser.

– När Socialdemokraterna har gjort dumma saker har det slutat med att 65 000 personer har tvångssteriliserats. Jag har aldrig fått läsa det här i mina skolböcker, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef för SD.

S: ”Absurt”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att det är ”absurt” att SD tar upp antisemitiska strömningar på 30-talet för att legitimera sin egen politik.

LO:s valledare Johan Ulvenlöv är inne på samma linje.

– De använder dålig politik som har förts fram av flera andra partier för att legitimera och relativisera olika saker som SD gör och säger i dag, säger Johan Ulvenlöv.

”Bildandet av Rasbiologiska institutet är ett exempel på dåtidens strömningar, det kom till genom en enig riksdag stödd på den tidens akademi då sådana tankar betraktades som en vetenskap. När de flesta av oss tack och lov har lämnat dessa tankar bakom oss och tar avstånd, kan vi se hur Sverigedemokraterna fortfarande idag lyfter rasbiologiska termer i sitt principprogram”, skriver Lena Rådström Baastad i ett sms som skickats till Aftonbladet och flera andra medier.

Hon får stöd av statsvetaren Tommy Möller.

– Det var ju en fempartimotion som föreslog införandet av Rasbiologiska institutet och framförallt Bondeförbundet som var drivande i de här frågorna på den tiden. Och bilden av att Per Albin Hansson skulle varit nära allierat med och nästan haft en lakejrelation till Nazityskland är vansinnigt felaktig och missvisande, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Linderborg: ”Flagrant faktafel”

Filmen innehåller även anklagelser mot Aftonbladet, om hur tidningen skrev om Adolf Hitler och Nazityskland under ledning av dåvarande ägaren Torsten Kreuger.

– Det är ett flagrant faktafel att påstå att Aftonbladet var en socialdemokratisk tidning vid den här tiden. Den ägdes av Torsten Kreuger, som hade nazistsympatier. Detta påpekar Aftonbladet alltid i sin egen historieskrivning. LO köpte tidningen 1956, i dag ägs den till största delen av norska Schibsted, säger Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Publisert:

LÄS VIDARE