Kristerssons vändning: ”Jag är feminist”

Moderatledaren Ulf Kristersson brukade svara nej på frågan om han är feminist.

Nu har han ändrat sig.

– I min ungdom var vänster och feminism samma sak. Så är det inte längre och då är jag inte sämre än att jag kan ändra mig, säger han.

Som nyvald partiledare för Moderaterna fick Ulf Kristersson frågan om han kallar sig för feminist. Han svarade då nej på frågan men sa också att han hade extremt stor respekt för att tjejer måste ha samma rättigheter som killar.

Senare har han sagt att han skulle kunna tänka sig att kallar sig feminist, men under vissa premisser.

– Om man med det menar att tjejer har samma rättigheter som killar och att killar inte har rätt att sätta sig på tjejer, då tycker jag det, sa han till Sveriges Radio.

Under kvällens utfrågning i SVT stod det nu klart att han i dag inte har några problem alls att kalla sig för feminist.

Efter utfrågningen utvecklade han för Aftonbladet varför han tänkt om.

– Den långa historien är att jag har en gammal bild av feminism från min ungdom, då var vänster och feminism samma sak. Så är det inte längre och då är jag inte sämre än att jag kan ändra mig. Jag har tre döttrar, jag tycker de ska ha samma rättigheter som alla killar. Ja, jag är feminist.

”Killar ska hålla tassarna borta”

M-ledaren säger att feminism betyder för honom betyder att tjejer och killar ska ha samma möjligheter och skyldigheter.

– Killar ska inte finna sig i vad grabbar gör. Grabbar ska ha respekt för att det inte är tjejer som ska lära sig att klä sig rätt, det är killar som ska lära sig att hålla tassarna borta, säger han.

Kristersson blir därmed den andra partiledaren för Moderaterna som kallar sig feminist, den första var Anna Kinberg Batra. Hennes företrädare Fredrik Reinfeldt ville inte kopplas ihop ordet.

– Jag kan avslöja att jag är moderat, jag är väldigt trygg i den beteckningen. Jag misstror ismer som kan uttolkas av andra. Jag vill leva fritt och tänka fritt och jag tillhör ett parti som är fritt, sa han 2014.

Publisert: