Valet 2018

Löfven om Regnér: ”Hon kommer att genomföra sitt nya uppdrag med bravur”

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

WASHINGTON. Stefan Löfven kallar utnämningen av Åsa Regnér som vice chef för UN Women för ett ”hedersbevis”.

– Men det är också ett bevis på styrkan i den svenska regeringens arbete för kvinnors rättigheter, säger han.

Hennes ersättare kan utses redan i morgon – på kvinnodagen.

Under statsminister Stefan Löfvens besök i Washington blev det klart att Åsa Regnér får det jobb hon tidigare sökt, vilket Aftonbladet kunde avslöja i december.

Stefan Löfven.

Foto: LOTTE FERNVALL

Därmed avgår barn-, äldre- och jämställdhetsministern inom kort ur regeringen, möjligen redan i morgon i samband med regeringens sammanträde, vilket dessutom infaller på Internationella kvinnodagen.

”Vill tacka Åsa”

Om utnämningen säger Stefan Löfven:

– Jag vill tacka Åsa för hennes gedigna arbetsinsatser och vårt gemensamma samarbete. Jag vet att hon kommer genomföra sitt nya uppdrag med bravur.

Han berömmer sin avgående minister för det arbete hon genomfört i regeringen, bland annat med förstärkt stöd till kvinnojourerna och arbetet mot hedersvåld.

– Sverige vill vara en tongivande aktör inom FN, med makt och möjlighet att förstärka och reformera organisationen. Utnämningen av Åsa Regnér är ett viktigt steg i det arbetet, och min regering kommer fortsätta att arbeta aktivt för att få fler svenskar på ledande positioner i globala institutioner. Dagens beslut innebär att vi förlorar en stark kraft i Sveriges regering - men vinner en ännu större kraft i det globala jämställdhetsarbetet, säger Löfven.

Ersättare redan på torsdag?

Stefan Löfven, som flyger hem från Washington under natten mot torsdag, har kallat till presskonferens på ett äldreboende i Stockholm mitt på dagen.

Därmed talar mycket för att en ny barn- äldre- och jämställdhetsminister kan utses redan dagen efter Regnérs avgång. Detta på 8 mars, Internationella kvinnodagen. Om det är så vill dock inte statsministern avslöja.

– Du får se i morgon, säger han bara.

Regeringen bakom kandidaturen

När det stod klart att Åsa Regnér hade sökt jobbet som chef i FN-organisationen fick hon stöd av regeringen för sin kandidatur. Till Aftonbladet sa utrikesminister Margot Wallström:

– Vi menar att det vore väldigt bra för Sverige med en så hög och viktig post.

I en skriftlig kommentar säger Margot Wallström i dag att hon vill gratulera Åsa Regnér till utnämningen.

– Arbetet för kvinnors och flickors rättigheter globakt måste stärkas ytterligare. I det arbetet kommer Åsa Regnér att spela en viktig roll. Utnämningen är ett bevis på hennes personliga engagemang och kunskap i jämställdhetsfrågor.

I regeringen har Åsa Regnér fått utstå en hel del kritik, bland annat i frågor som rör assistansen för funktionshindrade och tiggeri.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Åsa Regnér avgår som minister – får toppjobb i FN

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

UN Women

Stefan Löfven

Åsa Regnér

Hedersvåld

Jämställdhet