FRA-lagen

"Bloggosfärens politiska genombrott"

Av: 

Jenny Stiernstedt

SAMHÄLLE

Stormen kring FRA var bloggosfärens politiska genombrott.

Det anser Aftonbladets Lena Mellin.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Bloggarna har utan tvekan spelat en central roll i diskussionen kring FRA-lagen.

Det anser Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Påverkade av bloggarna

– Det vi sett är bloggosfärens politiska genombrott. Det framgick av debatten dagen innan omröstningen i juni att många av talarna hade blivit påverkade av bloggarna – och av de mejlbombningar som organiserades av bloggarna.

Samtidigt, påpekar Lena Mellin, hade det inte varit möjligt om de inte fått några av de borgerliga riksdagsledamöterna på sin sida.

– Det var tack vare dem bloggarna kunde bli framgångrika. Annars hade det inte gått.

Förslaget väntat

Lena Mellin anser att förslaget till den nya lagen var väntat.

Likaså att det kom så snart efter riksdagens öppnande.

– Regeringen var inte beredd att gå på pumpen ännu en gång. De fick sig en riktig näsbränna i juni och det vill de inte vara med om en gång till, säger hon.

Hur viktigt var det att beslutet kom så snart efter riksdagens öppnande?

– Jag tror att de ville få undan det från bordet. De har ju en annan stor fråga, äktenskapslagstiftningen, att ta itu med i höst.

Har lagen urholkats?

– Nej, det tycker jag inte. FRA kommer visserligen inte att ha lika fria händer som annars eftersom tillsynen blir mycket bättre. Kritikerna har fått vad man efterfrågat – men uppenbarligen tycker regeringen att det ligger något i det.

Kommer vi att få se den parlamentariska utredning som oppositionen kräver?

– Ja, om vi får ett maktskifte så blir det väl så. Men jag tycker att det verkar ganska fånigt, lagen finns ju redan där. I så fall är det bättre med en bredare utredning som ser över olika former av integritetshinder.

Vad innebär det här för FRA-motståndarna?

– På sätt och vis att de har segrat. Lagen som nu presenteras är av mycket mer begränsad karaktär är den som riksdagen klubbade igenom i juni.

– De som inte vill ha en FRA-lag överhuvudtaget har ju inte lyckats. Men för de som vill begränsa FRA:s manöverutrymme är det en stor seger.

Är stormen över nu?

– De som är emot lagen kommer väl att fortsätta hävda sin ståndpunkt. Regeringen är något stukad, men har klarat krisen. Stormen är över, ja, men vi kommer nog att få se en och annan vindby.

Så här skiljer sig lagförslagen åt

Nya lagen:

En särskild domstol måste ge tillstånd för signalspaning. Dessutom måste ändamålen för spaningen preciseras.

FRA får bara tillgång till de ”trafikstråk” som domstolen ger tillstånd till. FRA får inte signalspana mot trafik med både avsändare och mottagare i Sverige.

Det är bara regeringen och försvarsmakten som får beställa spaning. FRA får inte använda sökbegrepp som kan kopplas till en person utan tillstånd.

En kontrollmyndighet till FRA är skyldig att informera den som blivit felaktigt avlyssnad. En person ska också kunna kräva en undersökning om spaningen mot honom eller henne har skett enligt lag. Inget material får sparas mer än ett år.

Gamla lagen:

En domstolsliknande nämnd ger tillstånd om spaning.

All kommunikation som passerar över Sveriges gränser går genom FRA:s datorserver och är möjlig att granska. Regeringen fastslår de sökinriktningar som FRA ägnar sig åt.

Även polis, Säpo, tullen och andra myndigheter kan beställa spaningar. FRA kan söka på telefonnummer och IP-adresser om det finns skäl.

Det finns inga skyldigheter att upplysa en person som har blivit felaktigt avlyssnad. Rättssäkerheten garanteras genom kontroller av till exempel Datainspektionen. Det finns inga eller små möjligheter för enskilda individer att få upprättelse om de blivit felaktigt avlyssnade.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

FRA-lagen

FRA, Försvarets radioanstalt