Valet 2018

Anmälan mot Emma Wallrup läggs ned

Av: 

Anette Holmqvist

Emma Wallrup och Jens Holm

Foto: Riksdagen.se

SAMHÄLLE

Det blir ingen förundersökning mot riksdagsledamoten Emma Wallrup (V), som anmälts för ofredande.

Åklagaren Håkan Roswall lägger ned ärendet.

– Jag beslutade i dag att inte inleda någon förundersökning avseende misstanke om ofredande. På grund av preskription kan jag bara pröva vad som hänt de sista två åren, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet kunde i förra veckan avslöja att riksdagsledamoten Jens Holm (V) polisanmält sin kollega Emma Wallrup för ofredande.

Det handlade om en stor mängd sms och mejl samt oönskade kontaktförsök från hennes sida, vilka hade pågått sedan 2012.


Lägger ned

I dag slår dock chefsåklagaren Håkan Roswall, vid särskilda åklagarkammaren som utreder brott som rör riksdagsledamöter, fast att han lägger ned ärendet, vilket TV4 var först att berätta.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Roswall:


”Jag beslutade i dag att inte inleda någon förundersökning avseende misstanke om ofredande. På grund av preskription kan jag bara pröva vad som hänt de sista två åren. Vad som presenterats av målsäganden räcker inte för att man skall kunna bedöma de anmälda gärningarna som hänsynslösa i brottsbalkens mening.”


Roswall fortsätter:

”En stor mängd av kontakter har av våra domstolar mer än en gång bedömts vara av en sådan karaktär att ett straffbart ofredande inte förelegat. Och då har innehållet i meddelandet varit betydligt mer kränkande än som är fallet i detta ärende. ”


”Känns jätteskönt”

Emma Wallrup kommenterade beskedet i TV4:

– Det känns jätteskönt, nu vill jag gå vidare med dialog, säger hon.

Till Aftonbladet har Emma Wallrup tidigare sagt att hon är mycket besviken på sitt partis hantering av ärendet, som hon ser som en konflikt mellan två personer.

Anmälaren, riksdagsledamoten Jens Holm (V) befinner sig just nu utomlands. Han hänvisar till sin advokat, förre Jämo Claes Borgström.

Advokaten säger till Aftonbladet att han inte vet mer än att ärendet läggs ned, eftersom han inte nått kontakt med Håkan Roswall ännu. Innan dess kan inte han och hans klient fatta beslut i fråga om de ska begära överprövning av beslutet eller inte.

– För närvarande har jag ingen annan kommentar än att vi får överväga hur vi ska göra, säger Borgström.

V: Fortfarande ett oacceptabelt beteende

Vänsterpartiet har, efter en intern utredning som gjorts av en arbetsrättsjurist, ställt sig bakom Jens Holm och V:s gruppledare Mia Sydow Mölleby har slagit fast att hon anser att Emma Wallrup trakasserar honom.

Partiet har både blockerat Wallrup från att kunna kontakta Holm per telefon och också uppmanat henne att inte delta i riksdagsgruppens möten.

Mia Sydow Mölleby menar i dag att V står fast vid sin inställning, även om åklagaren lagt ned ärendet.

– Det här är fortfarande ett oacceptabelt beteende. Vi har haft det här uppe som ett ärende innan polisanmälan gjordes och vi har det uppe som ett ärende efter att det är nedlagt, säger hon.

Gruppledaren menar att partiet nu kommer att kalla in Emma Wallrup till samtal om hur man går vidare.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Anmäld V-ledamot kritiserar partiledningen: Maktmissbruk

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Emma Wallrup

Jens Holm

Vänsterpartiet

Mia Sydow Mölleby

Claes Borgström