Så vill regeringen skydda svenska val

SÄLEN. Valåret sparkas igång i Sälen – på Folk och försvars rikskonferens.

Stefan Löfven (S) meddelade att regeringen ska inrätta en myndighet som har ansvar för det psykologiska försvaret av Sverige och motverka påverkanskampanjer.

– Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!, säger Löfven.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Med start i dag, och tre dagar framåt, arrangeras Folk och försvars rikskonferens i Sälen där säkerhets- och försvarspolitik diskuteras.

En lång rad toppolitiker, militärer och myndighetschefer är på plats. Konferensen inleddes med att statsminister Stefan Löven höll ett anförande på temat ”Sveriges säkerhet i en ny värld”.

Han meddelade att regeringen ska inrätta en myndighet som har ansvar för det psykologiska försvaret av Sverige. Det är något som försvarsberedningen har föreslagit. Myndigheten kommer dock inte att vara igång före höstens val.

Målet är bland annat att identifiera, motverka och bemöta så kallade påverkanskampanjer.

– Ett psykologiskt försvar handlar om att säkerställa befolkningens försvarsvilja i fred och motståndsvilja i krig. Saklig information ska snabbt kunna förmedlas, en under störda förhållanden, säger Löfven.

”Håll er borta!”

Statsministern varnade för att utomstående aktörer kommer att vilja blanda sig i hur svenskarna fattar sina demokratiska beslut. Det återstår i dag mindre än åtta månader till höstens riksdagsval.

– Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!, sa Löfven.

Han slog också fast att Ryssland i dag står för det största hotet.

– Vi vet att påverkansoperationer pågår just nu. I många rapporter har Ryssland öppet pekats ut. Men vi kan inte utesluta att det även kan finnas andra.

Flera insatser ska sjösättas för att skydda de svenska demokratiska processerna från påverkansoperationer. Det handlar bland annat om hur fria medier ska skyddas och att Valmyndigheten stärker sin beredskap.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

FÖLJ AFTONBLADETS DIREKTRAPPORTERING

Publisert: