Ny partisekreterare för S presenterad i dag

Lena Rådström Baastad blir Socialdemokraternas nya partisekreterare.

Hon tar över efter Carin Jämtin som avgick i går.

– Jag tackade ja av framför allt ett skäl, jag vill att Sverige ska vara ett starkt samhälle där vi håller ihop. Jag är van att vinna val och det planerar jag att fortsätta göra, säger Baastad.

Stefan Löfven presenterade S nya partisekreterare: Lena Rådström Baastad.
Stefan Löfven presenterade S nya partisekreterare: Lena Rådström Baastad.

Vid en presskonferens i dag meddelade statsminister Stefan Löfven att Lena Rådström Baastad, tidigare S-kommunalråd i Örebro i tio år, blir den nya partisekreteraren, vilket Aftonbladet kunde avslöja i går. Så sent som i januari lämnade hon sitt uppdrag för en civil karriär som organisationskonsult.

Att hon nu återkommer till politiken förklarar hon med att hon fick "en fråga som det inte gick att säga nej till". Formellt kommer hon att väljas av partistyrelsen den 27 augusti.

”Rätt person på posten”

Stefan Löfven inledde med att säga att han är mycket glad över att Lena Rådström Baastad tackat ja till att bli partisekreterare. Han sa vidare att han är övertygad om att hon är rätt person till posten när partiet går in i nästa valrörelse. Att hon saknar erfarenhet från riksdag och regering tror han inte blir någon nackdel.

– Partisekreterare ska kunna utveckla organisationen. Partiet måste hela tiden utveckla sin politik, då krävs en partisekreterare som kan leda det arbetet, det kommer Lena Rådström Baastad sköta på ett utmärkt sätt, säger Löfven.

Valvinnare

Lena Rådström Baastad framhöll att hon tar över ett tryggt och säkert parti.

– Jag tackade ja av framför allt ett skäl, jag vill att Sverige ska vara ett starkt samhälle där vi håller ihop. Jag är van att vinna val och det planerar jag att fortsätta göra.

– Förutom att vinna val kommer jag att syna Moderaternas politik, vilket jag tror kommer gå fort.

När fick du frågan?

– Jag fick frågan i somras.

Enligt Rådström Baastad var det Stefan Löfven själv som ställde frågan – och gav henne en veckas betänketid.

– Det var omtumlande, men naturligtvis också oerhört spännande och roligt.

I valet 2014 hade S målet om 35 procent, men nådde inte fram. Vilket mål sätter du?

– Jag tänker inte sätta ett mål, för mig är det att vi ska vinna så stort som det går. Jag är van att vinna val och tänker fortsätta med det. Jag tror det handlar om att visa att den politik vi socialdemokrater för gör skillnad i vardagen och att hitta nya, moderna vägar att nå ut till människor.

Lena Rådström Baastad har fått genomgå den sedvanliga bakgrundskontrollen inom partiet. Själv menar hon att hon inte har några skelett i garderoben.

– Kanske har jag pallat äpplen när jag var liten, men ingenting annat.

Löfven: Kommer tillföra mycket

Enligt Stefan Löfven har den avgående partisekreteraren Carin Jämtin gjort ett mycket viktigt arbete under sina fem år på posten. Samtidigt framhåller han att hennes efterträdare kommer att bli en viktig kugge i partiets arbete framåt.

– Lena Rådström Baastad vet hur man vinner val, det har hon gjort i Örebro och hon kommer att tillföra mycket vad gäller metoder och att utveckla vårt partiarbete, säger Löfven.

Publisert:

LÄS VIDARE