Flyktingmottagandet i Sverige

Lööf: Vi har alltid varit för reglerad invandring

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Flera år har gått sedan förslaget om fri invandring skapade kaos i Centerpartiet.

Men fortfarande är det många som tror att partiet är för öppna gränser, menar partiledaren Annie Lööf.

– Det är viktigt för mig att tala om att vi alltid har varit för en reglerad invandring, säger hon.

Sedan i vintras har Centerpartiet och partiledaren Annie Lööf ägnat allt mer tid åt hårdare politiska frågor. Partiet vill se fler poliser, flera straffskärpningar, åtgärder mot hedersrelaterad brottslighet och mer fokus på ordning och reda i landets utanförskapsområden.

Under hösten besöker Annie Lööf flera förorter för att prata med både polis, civilsamhället och de boende. Aftonbladet träffade henne under ett besök i Rissne i utanför Stockholm.

– På flera håll behöver rättsstaten återupprättas. Då handlar det om ökad polisiär närvaro och fler poliser i yttre tjänst, säger hon.

Föreslog om fri invandring

Även i tonen kring invandring låter det i dag annorlunda från partiet än tidigare. I mitten av förra mandatperioden presenterade en C-arbetsgrupp flera radikala reformer i ett förslag till ett nytt idéprogram. Ett av dem handlade om att Sverige på sikt ska verka för öppna gränser och fri invandring.

Förslaget väckte ramaskri och Annie Lööf tog avstånd. Under hösten 2015 var C i stället med och införde en restriktivare migrationspolitik när man gjorde upp med både regeringen och Allianspartiet.

Men enligt Annie Lööf är det fortfarande många som tror att hennes parti är för fri invandring.

– Eftersom vi inte är det är det viktigt för mig att tala om att vi alltid har varit för en reglerad invandring. Däremot vill vi ta ansvar för de människor som kommer hit och söker asyl genom att förbättra mottagningssystemet och korta vägen till jobb, språk och integration för de som kommer, säger hon.

”Då måste man lämna landet”

Centerpartiet, som ofta målats ut som ett av de flyktingliberalaste partierna, var alltså med och införde en hårdare migrationspolitik. Men samtidigt har man inte velat gå lika långt som regeringen gjorde när man sedan fattade beslut som kraftigt minskade antalet asylsökande som kom till Sverige.

Man vill heller inte gå lika långt som Moderaterna som kräver ett tillfälligt stopp i flyktingmottagandet.

Förra året kom 163 000 asylsökande till Sverige, i år väntas det enligt Migrationsverkets senaste prognos komma drygt 30 000.

– Vi är ett parti som står upp för rätten att söka asyl i Sverige, vi står upp för rätten för små barn att få återförenas med sina föräldrar. De två sakerna är grundläggande för Centerpartiet.

Men samtidigt är Lööf tydlig med att ett nej till asyl är just ett nej.

– Då måste man också lämna landet. Det är kärnan i en reglerad invandring.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Centerpartiet

Annie Lööf

Invandringspolitik