Det gäller att ta s(k)eden dit man kommer

SAMHÄLLE

Aftonbladet har fått tjuvkika på dukningen inför Löfvens presidentmiddag

1 av 15

WASHINGTON. Du tar väl rätt gaffel nu, Löfven?

När statsministern slår sig ned för tjusig middag med makarna Obama blir det många olika bestick och glas att hålla reda på.

Aftonbladet har varit inne i Vita huset och kollat dukningen inför den exklusiva bjudningen.

Just nu fejas och putsas det intensivt i och omkring Vita huset som är platsen för det amerikansk-nordiska toppmötet som inleds på fredag morgon.

Statsminister Stefan Löfven och hans hustru Ulla hör till hedersgästerna som får sitta nära värdparet president Barack Obama och hans fru Michelle på den State Dinner-middag som blir avrundningen på mötet. Övriga närmast värdarna blir ledningarna från Norden med sällskap.

Själva middagen kommer att serveras i tält ute på Vita husets gräsmatta.

Ska symbolisera nordiskt ljus

Dukningen kommer att gå i ljusa färger, det är vita snittblommor och rosa pioner. Tallrikarna är vita med inslag av silver. Ljusstakar i glas och ljus i mild beige.

– Dukningen är tänkt att symbolisera ljuset i Norden, berättar en representant för presidenthustruns administration, som ansvarar för bjudningen.

Varje person får minst fyra glas var att hålla reda på, dessutom trippla bestick.

Grönsaker från presidentfruns trädgård

Maten kommer både att bestå av grönsaker som delvis har odlats i Vita husets egen trädgård, i samband med ett projekt där Michelle Obama planterade grönsaker tillsammans med unga studenter. Men det kommer också att bjudas på små munsbitar som efterliknar amerikanska matklassiker, tonfisk samt mörat och långkokt revbensspjäll.

Efterrätten blir en färgexplosion där främsta skapelsen är en fiskebåt tillverkad av choklad och en slags extra elastisk sockerpasta, gumpaste. Fiskebåten pryds av de gästande nordiska ländernas flaggor.

Kändistätt

Till middagen väntas en rad prominenta gäster, totalt 400 personer finns på gästlistan. Vilka de blir avslöjas inte i förväg men gissningar talar om att det kan bli både svensk-amerikanska kändisar inom näringsliv, idrott och kultur blandat med politiker och stjärnor ur den amerikanska kändisfloran.

ARTIKELN HANDLAR OM