Utbrytarna kan portas från riksdagsgruppen

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

MP-rebellerna måste bestämma sig

1 av 4
Carl Schlyter.

De fyra miljöpartisterna har slutat gå på partiets möten i riksdagen.

Nu har MP:s gruppledare ställt ett ultimatum till utbrytarna, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Antingen får de tänka om och närvara – eller så portas de helt från framtida möten.

De fyra miljöpartistiska riksdagsledamöterna har sedan i våras slutat gå på partiets gruppmöten. Carl Schlyter, Valter Mutt, Jabar Amin och Annika Lillemets träffas i stället regelbundet i egna möten - något som har fått partiledningen och gruppledarna i riksdagen att ilskna till.

– Vi vill att de kommer tillbaka och deltar i riksdagsgruppens arbete men att de också respekterar gruppens gemensamt fastställda  arbetsformer och beslut, sa en av gruppledarna, Jonas Eriksson, till Aftonbladet nyligen.

Enligt en MP-källa har gruppledarna nu skickat ett mejl till de fyra riksdagsledamöterna med ett tydligt ultimatum.

Måste aktivt säga ja

I mejlet står det att de är välkomna tillbaka till riksdagsgruppen men att de måste delta i arbetet på samma villkor som alla andra mp-ledamöter. Om de fortfarande väljer att stå utanför arbetet kommer det att tolkas som att de också står utanför riksdagsgruppen. 

– Om de inte aktivt säger ja till att närvara kommer de inte ses som en del av riksdagsgruppen, säger MP-källan.

Det är däremot inte aktuellt att utesluta de fyra riksdagsledamöterna, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Vill inte kommentera

Carl Schlyter säger till Dagens Nyheter att han och de övriga tre inte deltog i riksdagsgruppens möte i går. I dag ska de träffas och ta ställning till om de ska delta i gruppens möte framöver eller inte.

Jonas Eriksson vill inte kommentera vad som sagts mellan honom och de fyra riksdagsledamöterna.

– Vi gruppledare för en dialog med de fyra ledamöterna men vill som ni säkert förstår göra det direkt med dem och inte via media, säger han.

Carl Schlyter säger till Aftonbladet att han och de övriga i gruppen är inställda på att hitta konstruktiva lösningar. De har nu skickat ett svar till MP-gruppledarna. 

– Jag delar Jonas uppfattning om att vi inte ska förhandla i media. Därför kan jag inte kommentera innehållet i vårt brev till gruppledarna. 

Publicerad: