Björklund: L är redo att släppa fram Löfven

Val 2018: ”Det kommer att krävas att S gör en rejäl högersväng”

Liberalerna är redo att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister och samarbeta om budgeten i riksdagen 2019. Men inte sitta i en S-ledd regering.

Men först måste Socialdemokraterna ställa upp på stora politiska eftergifter kring skatter och jobb.

– Löfven ska få en lista på våra krav under morgondagen som S får besvara, sedan får vi se om vi kan gå vidare, säger Jan Björklund (L).

Misslyckas de blocköverskridande samtalen kan L komma att ompröva synen på en M/KD-regering.

På tisdagen gav Centerpartiets partiledare Annie Lööf besked, nu är det alltså Jan Björklunds tur.

Liberalernas partiledare berättar att hans parti har ställt sig bakom tanken om att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister i den omröstning som väntas i nästa vecka.

L är också redo att samarbeta om budgeten i riksdagen – däremot inte att sitta i en S-ledd regering.

– Men det kommer att krävas att S gör en rejäl högersväng, säger Björklund.

Svårt beslut

Beslutet har varit svårt för Liberalerna. Inom både riksdagsgruppen och partistyrelsen har det funnits en stor oenighet, men enligt Jan Björklund har ändå en majoritet ställt sig bakom tanken.

– Vi har diskuterat det här i vårt parti länge. Vi har tagit dessa beslut i dag. Det har inte funnits en fullständig enighet. I riksdagsgruppen var det 13 för mot 6 emot.

Innan L kan släppa fram Stefan Löfven i en statsministeromröstning krävs dock att också L:s partiråd säger ja till detta.

Politiska krav

Jan Björklund kommer att lämna över en kravlista till Stefan Löfven på de politiska områden där L kräver eftergifter från S. Det handlar till exempel om enkla jobb för nyanlända, värnskatt, försvarssatsningar och åtgärder inom assistansreformen LSS.

– Det kommer att kräva stora omprövningar för Socialdemokraterna, troligen smärtsamma också, men nu får vi se vad allt snack om blocköverskridande överenskommelser de senaste åren är värt, säger Björklund.

Björklund: Värnskatten måste bort

Värnskatt är en av frågorna som Björklund tar med sig till en förhandling med Löfven.

– Det räcker inte att det utreds om värnskatten tas bort. Det krävs bindande beslut i närtid, säger han.

Om S vägrar gå med på en mer borgerlig politik kommer Liberalerna att rösta nej till Löfven, framhåller Björklund. Och han säger också att Vänsterpartiet inte kommer att vara någon del av ett samarbete där L ingår.

M/KD-stöd kan omprövas

Jan Björklund skriver om onsdagens besked i sitt nyhetsbrev. Partiet har tidigare röstat nej till en M/KD-regering med stöd av SD.

Om försöken att komma överens om en blocköverskridande lösning misslyckas kan L komma att ompröva sitt tidigare beslut, enligt partiledaren.

”Om samtalen misslyckas kan vi på nytt komma att pröva stödet för en M/KD-regering. Liberalernas partiråd kommer att fatta beslut när det står vid ett avgörande” skriver han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE