Politik

M-topp på Gotland avgår i protest mot SD-utspelet

Av: 

Isabelle Nordström

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Simon Härenstam, Moderaternas gruppledare på Gotland, avgår i protest mot partiets nya linje.

Han står inte bakom Anna Kinberg Batras öppning för ett samarbete med SD.

– Det partiledningen har gjort är oansvarigt. Det splittrar Alliansen, det går inte går att bygga en minoritetsregering med stöd av SD och tro att det är stabilt, säger Härenstam till Aftonbladet.

Moderaternas gruppledare på Gotland, Simon Härenstam, avgår i protest mot partiets nya inriktning. Till grund för beslutet ligger Moderaternas ändrade hållning till Sverigedemokraterna.

– Det är ett främlingsfientligt parti med rasistiska rötter. Det har även Anna Kinberg Batra sagt, att det är ett rasistiskt parti. Att gå från den inställningen till att säga att man vill bilda en alliansregering med stöd av SD, det är inte tänkbart. SD är inte förtroendeingivande, de driver en direkt felaktig politik och de har överhuvudtaget inte samma värdegrund som jag har, säger Simon Härenstam till Aftonbladet.

”Det är oansvarigt”

Simon Härenstam har tunga uppdrag som gruppledarei regionfullmäktige, ledamot i regionstyrelsen och i SKL. Nu lämnar han samtliga sina uppdrag och säger också upp sitt medlemskap i partiet.

– Det partiledningen har gjort är oansvarigt. Dels splittar det Alliansen, men det är också så att det inte går att bygga en minoritetsregering med stöd av SD och tro att det är stabilt.

Hur reagerade du när Anna Kinberg Batra lämnade beskedet om den ändra hållningen till SD?

– Jag blev mest besviken. För mig är inte målet: Hur tar vi makten? Målet är: Vad har vi för idéer och förslag?

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

– För mig är det inte avgörande hur vi ligger till i opinionen – det här är en värdegrundsfråga. Värdegrundsfrågor är inte sakpolitik. Om vi ändrat oss i kärnkraftsfrågan hade jag kunnat hantera det. Men värdegrundsfrågor kompromissar man inte med, där har man en stabil grund som man tycker är rätt eller fel, säger Simon Härenstam.

Simon Härenstam är nu orolig för att Moderaterna är på fel kurs och att detta kommer att påverka partiets framtid.

– Jag tycker att man har kört fel. Jag är orolig för att man har tappat värderingar och ideologi och gått över till spelteori.

M-ordförande: Vi har diskuterat detta

Jesper Skalberg Karlsson, förbundsordförande för Moderaterna på Gotland och riksdagsledamot, tycker att det är tråkigt att Härenstam väljer att lämna partiet.

– Vi har haft en diskussion under några veckor angående hans åsikter och tvivel. Jag kan bara konstatera att han kommit fram till det här på egen hand. Det är helt och fullt hans eget beslut, säger Skalberg Karlsson, som själv står bakom Anna Kinberg Batras nya förhållningssätt mot SD.

Nu kommer valberedningen att ta fram en ny gruppledare som kommer att presenteras innan nästa val.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Politik

LÄS VIDARE

M öppnar för SD – vad det handlar om på en minut

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Gotland

Anna Kinberg Batra