Peter Hultqvist frågades ut i riksdagen

avGustaf Tronarp, Jonathan Jeppsson, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagens försvarsutskott grillade försvarsminister Peter Hultqvist i över två timmar om Transportstyrelsens it-skandal.

Efter utfrågningen försäkrade Hultqvist att försvaret och hans departement agerat korrekt.

– Jag kan konstatera att det funnits risker och att Försvarsmakten vidtagit åtgärder för att hantera dem.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist.

Utfrågningen inleddes vid 11-tiden. Och den blev långvarig. Först efter klockan 13 mötte försvarsminister Peter Hultqvist medieuppbådet i riksdagen.

– Jag fick information i mars 2016 om att man från Försvarsmakten och Säkerhetspolisens sida hade etablerat kontakt. Jag fick också information att försvaret vidtagit åtgärder, säger Hultqvist, och fortsätter:

– Jag försäkrade mig om att åtgärder vidtogs, det var det viktigaste för oss ur när det gäller myndighetsansvaret. Min uppfattning är att Försvarsmakten agerat på ett bra sätt. Sedan är det här en större fråga med fler departement inblandade. 

Finns det någon risk att försvarshemligheter har läckt ut?

– Jag kan inte spekulera om någonting. Jag kan bara konstatera att det finns risker och att Försvarsmakten vidtagit åtgärder. Jag tar ansvar för mitt departement och det är det som är min roll.

Skyller på näringsdepartementet

Senare på eftermiddagen frågades inrikesministern Anders Ygeman ut i riksdagen. Den mest omfattande kritiken mot de två ministrarna har handlat om varför det tog nästan ett år innan statsminster Stefan Löfven informerades.

– Hade vi haft ett ärende där Försvarsmakten sagt att man ville ha stöd från regeringen, då hade det naturligtvis tagits upp. Men i det här fallet har de inte begärt något sådant stöd, säger Peter Hultqvist.

– Sedan är det så att huvudansvaret för detta ligger hos Transportstyrelsen och den myndigheten ligger under näringsdepartementet.

”Allvarligt och beklämmande”

Hans Wallmark, ledamot av försvarsutskottet och försvarspolitisk talesperson för Moderaterna, var hård i sin kritik efter utfrågningen av Hultqvist.

– Vi fick inte veta varför andra ministrar eller statsministern inte informerades. Jag tycker att det är mycket allvarligt och djupt beklämmande, säger han till Aftonbladet.

Publicerad: