Linde bekräftar att hon fick informationen om Transportstyrelsen i september 2015

avKenan Habul, Staffan Dickson

SAMHÄLLE

EU- och handelsminister Ann Linde fick veta om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen redan i september 2015, uppgav Liberalernas Roger Haddad tidigare i dag.

Uppgifter som Ann Linde nu själv bekräftar.

– Men den informationen då var inte i närheten av allt det som kom fram sen, säger hon till TT.

Statsminister Stefan Löfven meddelar att uppgifterna inte föranleder några nya åtgärder från regeringens sida.

Foto: Jonas Eng
EU- och handelsminister Ann Linde.

Roger Haddad är rättspolitisk talesperson för Liberalerna och var en av dem som frågade ut Anders Ygeman när han träffade justitieutskottet den 25 juli.

– Vid utfrågningen kom det fram att Anders Ygemans statssekreterare, det vill säga nuvarande EU-minister Ann Linde, fick den här informationen om Transportstyrelsen i september 2015. Jag minns att jag tyckte det var anmärkningsvärt att den politiska ledningen har känt till det i nästan två år, säger Roger Haddad till Dagens Nyheter.

”Kunde hamna i orätta händer”

Ann Linde har tidigare inte velat svara på några frågor utan hänvisat till kommande utfrågningar i Konstitutionsutskottet, KU. På torsdagen bekräftade hon dock för TT att hon kände till säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i september 2015.

– Men den informationen då var inte i närheten av allt det som kom fram sen. Utan det som jag fick information om var att Säpo fått indikationer på att vissa uppgifter ur körkortsregistret kunde hamna i orätta händer för att Transportstyrelsen skulle göra en outsourcing.

– Detta var Säpo mycket oroliga för och man skulle inleda en tillsyn för att se hur mycket som låg i de här uppgifterna. De indikationerna som man informerade mig om visade sig vara väldigt allvarliga.

– Det jag gjorde då var att se till om jag skulle bli fortsatt informerad om det här, för jag blev också orolig. Och att Säpo så snabbt som möjligt skulle genomföra sårbarhetsreducerande åtgärder, att snabbt se till att täppa till de problem som varit.

Ska "bedrivas skyndsamt"

Ann Linde uppger för TT att hennes tjänstepersoner tog kontakt med näringsdepartementet och försvarsdepartementet under hösten 2015.

– Vilka jag talade med kommer jag inte att säga.

Statsminister Stefan Löfven skriver i ett mejl till TT att uppgifterna om Ann Linde inte föranleder några nya åtgärder. Löfven skriver att granskningen av informationshanteringen inom regeringskansliet i samband med händelserna på Transportstyrelsen ska "bedrivas skyndsamt". Först när genomlysningen är klar kommer regeringen att "redogöra för den och vilka åtgärder som behöver vidtas".

”Man bör lägga korten på bordet”

Tomas Eneroth, nybliven infrastrukturminister, sa tidigare i dag att regeringen ska tillsätta två olika utredningar för att reda ut härvan.

– Det kan inte förta regeringens ansvar att förklara hur man har hanterat det här haveriet. Man bör lägga korten på bordet och besvara frågor kring det politiska ansvarstagandet, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM