Richard Jomshof

Intern kritik mot SD:s partisekreterare: ”Vem som helst kan avstängas”

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna skakas av en intern strid efter att en SD-topp stängts av.

I en hemlig Facebookgrupp riktas ilska mot partisekreterare Richard Jomshof – som enligt kritikerna utesluter medlemmar som personlig hämnd.

– Det ligger en känsla nära till hands om att vem som helst, när som helst, numera kan avstängas, skriver Uppsalapolitikern David Perez i gruppen.

Striden i SD sträcker sig ända upp i den högsta ledningen. Bakgrunden är hur det så kallade medlemsutskottet utesluter eller stänger av medlemmar.

I en hemlig Facebookgrupp skriver David Perez, vice ordförande för SD i Uppsala, att uteslutningarna är slentrianmässiga. Att vem som helst kan drabbas.

En som nyligen stängdes av är Simon Alm, ordförande i Uppsala. David Perez misstänker att partisekreterare Richard Jomshof låg bakom beslutet.

”Nu infinner sig känslan att det kanske handlade om någon maktstrid eller personlig vendetta mellan Richard och Simon” skriver han i Facebookgruppen.

Personlig vendetta

Ordförande för medlemsutskottet (MU) är Magnus Olsson. Tanken är att utskottet ska vara klippt från partiledningen. Men enligt en källa har Richard Jomshof ett stort inflytande.

– Jomshof talar om exakt hur MU ska göra. Magnus Olsson är Jomshofs förlängda arm. Det som händer i Uppland är inte unikt. Det har hänt i distrikt efter distrikt, säger källan.

Richard Jomshof förnekar att en personlig vendetta skulle ligga bakom beslutet att stänga av Simon Alm. Enligt honom fattades beslutet även av SD:s verkställande utskott, i stor enighet.

Den versionen delas dock inte av riksdagsledamoten och SD:s vice gruppledare i riksdagen, Mattias Bäckström Johansson. ”Inga formella beslut har fattats av verkställande utskottet eller partistyrelsen utan endast av medlemsutskottet, som för stunden består av en ledamot”, skriver han i gruppen.

Utreds efter ”misstänkt läckage”

En annan som gett sig in i debatten är riksdagsledamoten Josef Fransson. ”Det här med att en enda person i en tillfällig decimerat medlemsutskott väcker ärende överhuvudtaget är jag, milt sagt, skeptisk till. Nästan så jag vill ta till det klassiska citatet av C.-H. Hermansson” skriver han.

Den gamla Vänsterledaren Hermanssons mest kända citat är ”Någon jävla ordning får det vara i ett parti”.

Richard Jomshof skriver i gruppen att Simon Alm stängdes av på goda grunder och att beslutet borde ha tagits tidigare.

Han varnar också gruppens medlemmar att läcka till media.

”Jag vill påminna om att vi inte arbetar på det sättet, men också att MU (medlemsutskottet) i förra veckan dessutom valde att öppna tre andra personärenden i Uppland efter misstänkt läckage till just media. Vi tar väldigt allvarligt på den sortens agerande” skriver han.

Han tillägger att Facebookgruppen, som är till för distriktsordföranden och andra som är i behov av information, ska stramas åt. ”Priset vi tvingas betala är ett mindre öppet parti” skriver han.

Aftonbladet har sökt de inblandade. Mattias Bäckström Johansson, David Perez och Magnus Olsson har svarat men vill inte uttala sig.

”Jag tänker inte uttala mig om detta annat än att beslutet gällande Simon Alm är väl förankrat i partiet och att det är en fråga vi hanterar internt”, skriver Richard Jomshof till Aftonbladet.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

SD:s partiledning ”markerar mot Simon Alm”

ÄMNEN I ARTIKELN

Richard Jomshof

Sverigedemokraterna