Fi-ledarens smocka mot snuset: ”Är inte svenskt”

Publicerad:

SAMHÄLLE

Det hotade svenska snuset är inte hotat – och inte heller svenskt.

Den smockan levererade Feministiskt initiativs partiledare Farida al-Abani på SVT Opinion. Inlägget har retat gallfeber på prillornas anhängare.

– Snus är inget vi bör vara stolta över, säger al-Abani till Aftonbladet.

Farida al-Abani, nybliven partiledare för Feministiskt initiativ, skräder inte orden i debattartikeln som publicerades på svt.se tidigare i veckan.

”Det finns inget svenskt snus”, slår hon fast, och fortsätter:

”Sanningen är att det så kallade svenska snuset som vi nästan ser som ett kulturarv, det snuset vilar idag på utnyttjande av människor och natur. Det vilar på barnarbete, på skogsskövling och miljöförstörelse.”

För Aftonbladet utvecklar al-Abani sitt resonemang.

– Det är inte så många politiskt aktiva som tar snusdebatten. Med min bakgrund som folkhälsovetare och tobaksavvänjare kände jag att jag var tvungen att göra det.

– Jag har aldrig påstått att vi tycker att snus ska förbjudas i Sverige. Det jag vill argumentera mot är snuslobbyns sätt att kalla snuset svenskt och påstå att det skulle vara hotat för att få opinionen med sig.

1 av 2 | Foto: Aas, Erlend / TT
Snuset är inte svenskt, enligt Fi-partiledaren Farida al-Albani på SVT Opinion.

Motattacken: ”Kritiken är helt missriktad”

Texten har väckt ont blod hos såväl politiska motståndare som snusfantaster.

”Att snusa en svensk prilla är ingen större risk för miljön och sociala förhållanden än att dricka en kopp kaffe eller äta en banan. Kritiken från Fi är helt missriktad”, skriver Jörgen Warborn, riksdagsledamot för Moderaterna och tredjenamn på partiets EU-valslista, i en replik.

Farida al-Abani hävdar dock att det inte går att jämföra snus med andra produkter.

– Högerpolitikerna är väldigt måna om att beskriva snuset som något av det svenskaste det vi har. Men snus och andra tobaksprodukter har noll positiva effekter. Det är inget vi bör försvara eller vara stolta över, säger hon.

”Vill snusarnas bästa”

Det är förbjudet att sälja snus i EU, men ända sedan inträdet 1995 har Sverige ett undantag från de reglerna.

M-ledamoten Jörgen Warborn menar att ett slopat försäljningsstopp skulle ha positiva hälsoeffekter. Men det tror inte Fi-ledaren.

– Det är inte lösningen för att få ner bruket av nikotin. I Sverige har kvinnor lyckats sluta röka i mycket större utsträckning än i andra länder utan att de gått över till snus. 

Vad säger du till snusare som tänkt rösta på Fi i EU-valet men som kanske tvekar på grund av det här utspelet?

– Jag har inget intresse av att hoppa på snusarna. Vi vill snusarnas bästa och vi står på deras sida, inte på industrins. Det är inte snusarna som är bovarna i detta.

Publicerad:

LÄS VIDARE