SD-toppen om ökade stödet bland utrikes födda

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna fortsätter att växa bland utrikes födda.

I sitt tal på Järvaveckan menade partiets vice ordförande Julia Kronlid att förklaringen till varför är enkel.

– De problem de såg i sina hemländer ser de nu i Sverige. Det gör dem oroliga. Då vänder de sig till oss.

Med kort varsel fick SD:s vice ordförande Julia Kronlid hoppa in som partiets talare på Järvaveckan. Detta efter att Jimmie Åkesson ställt in på grund av familjeskäl.

Hon talade om de problem hon ser i Sveriges utanförskapsområden och vad som behöver göras. I en intervju med Aftonbladet efteråt utvecklade hon:

– Vi vill öka Järvabornas trygghet och uppmuntra och stötta människor som vill vara med och jobba, slita och arbeta för att bygga det här landet, säger Kronlid.

– Det mest akuta i de här områdena är den ökade kriminaliteten och otryggheten som finns. Det leder till att kvinnor inte vågar röra sig ute och det hämmar utvecklingen i området.

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Julia Kronlid ersatte Jimmie Åkesson, som ställde in sitt tal på Järvaveckan med kort varsel.

Använde S-paroll

Under talet använde hon den gamla socialdemokratiska parollen ”gör din plikt, kräv din rätt” vid flera tillfällen.

– Jag tycker den säger väldigt mycket. Kommer man till Sverige och gör sin plikt kan man kräva sin rätt. Men gör man inte det kan man inte heller förvänta sig att allting ska serveras på guldfat.

De senaste valen har SD vuxit även bland utrikes födda i utanförskapsområden, en grupp man tidigare haft svårt att nå. Julia Kronlid tror sig veta varför.

”Vänder sig till oss”

– Jag tror att det handlar om de människorna jag försökte vända mig till, som försöker arbeta och slita. De uppskattar inte att komma ned på morgonen och se brända bilar. De vill ha en välfärd som fungerar och de uppskattar inte att man inte tror på förmågan hos människor som kommer hit.

– De problem de såg i sina hemländer ser de nu i Sverige. Det gör dem oroliga. Då vänder de sig till oss.

Publicerad:

LÄS VIDARE