Tunga liberaler om Sabuni: ”Skulle skapa enorma konflikter”

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Det är dött lopp i partiledarstriden mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni.

Flera ledande liberaler säger nu till Aftonbladet att det finns en oro i partiet för att Sabuni ska öppna upp för samarbete med SD om hon vinner.

– Det skulle skapa enorma interna konflikter som skulle vara väldigt svåra att hantera, säger en tung L-källa.

Partiledarstriden i Liberalerna är inne på upploppet, den 28 juni ska en ersättare till Jan Björklund väljas. Just nu pågår en intensiv process i partiet där de olika länsförbunden ger besked om vem av kandidaterna de vill se.

Striden i det krisande och konfliktfyllda partiet står mellan ex-ministrarna Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni medan stödet för Johan Pehrson är betydligt lägre.

Ullenhag har pekats ut som favorit men de senaste dagarna har flera länsförbund gett Sabuni sitt stöd och hon vann medlemsomröstningen i Västsverige.

Nyamko Sabuni.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Nyamko Sabuni.

Sabunis stöd växer

Läget beskrivs av flera företrädare i partiet som att det i praktiken är dött lopp mellan de båda just nu.

Det har fått tunga liberaler i partiet att reagera. Aftonbladet har pratat med flera tongivande L-företrädare som är oroliga.

– Vi är många i vårt parti som är oroliga för att ett val av Nyamko Sabuni leder till att L kommer att närma sig SD. Det tror jag inte det finns ett särskilt starkt stöd för i partiet. Det skulle skapa enorma interna konflikter som skulle vara väldigt svåra att hantera, säger en tung L-källa.

– Min målsättning är att vi får Ullenhag som partiledare, men också satt vi ska ha ett parti efter det här. Det kommer vi inte att ha med Nyamko, hon är inte den medlande typen, säger en annan liberal.

Källan hänvisar bland annat till en debattartikel i den liberala tidningen NU som Sabuni skrev 2017. Där skrev hon bland annat om hur hon tycker att L ska förhålla sig till SD:

”Farlig kombination”

”Det bör vara modellen för behandlingen av sd: hård konfrontation där man tycker olika, öppenhet att samverka där man tycker lika”.

– Hon är först helt tvärsäker i en riktning och sedan ändrar hon sig när det börjar blåsa. Det är en väldigt farlig kombination, säger en L-källa.

Under vinterns regeringsbildning utspelades en hård strid i L, om man skulle släppa fram Stefan Löfven eller Ulf Kristersson. Det hela slutade med 62–30 till som ville samarbete med Socialdemokraterna.

Orsaken var att Kristersson behövde stöd av SD för att bilda sin regering, något en majoritet på partirådet inte kunde acceptera.

– Det finns egentligen inget stöd för det i partiet, men väldigt många väljer att bortse från att Sabuni har öppnat upp för ett samarbete med SD, säger en uppgiftslämnare.

”Kommer bli bra”

Under fredagskvällen talade Liberalernas vice partiledare Christer Nylander på Järvaveckan inför cirka 250 åskådare. Efteråt gav han sin syn på den partiledarstrid som nu pågår.

– Vi har tre stycken väldigt bra kandidater. Vi får se var det landet, vad ombuden och landsmötet tycker. Men jag är övertygad om att oavsett vem det blir så kommer detta bli bra.

Nylander har tidigare tagit ställning för Erik Ullenhag, men han ville inte utveckla mer kring det.

– Jag vill inte ytterligare ge mig in i den diskussionen. Men för mig är det viktigt att partiet nu långsiktigt bygger styrka, att vi inte bara funderar på nästa opinionsundersökning utan hur vi vinner valet nästa gång och gången efter det. Att vi har en långsiktighet i vår politikutveckling och att vi jobbar långsiktigt med att skapa tillit bland väljare.

Aftonbladet har förgäves sökt Nyamko Sabuni för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE