Tung intern kritik mot Busch Thor efter mötet med Åkesson

”Finns ingen plats för medmänsklighet ”

VISBY. Ebba Busch Thor tycker att mötet med Jimmie Åkesson har fått alldeles för stor uppmärksamhet.

Men inom partiet växer missnöjet mot KD-ledaren.

– Man är farligt nära gränsen när man lyfter in migrationspolitiken i diskussionen, säger Lars Thunberg, ledamot i partistyrelsen.

Ebba Busch Thors politiska diskussion med Jimmie Åkesson har blivit ett av politikerveckan i Almedalens mest debatterade ämne. KD-ledaren träffade SD-ledaren under en lunch i Stockholm och diskuterade energifrågor, sjukvård och migration.

Att hon tog upp migration förvånar Lars Thunberg, kommunalråd i Helsingborg och ledamot i partistyrelsen. Han tillhör falangen som redan i våras motsatte sig KD:s öppning att samtala med SD.

Nu accepterar han beslutet – men han anser inte att KD ska diskutera sina hjärtefrågor med SD.

– Det är viktigt att gränsen går vid frågor som handlar om människosyn, om alla människors lika värde. Man är farligt nära gränsen när man lyfter in migrationspolitiken i den diskussionen. Jag hade gärna sett att man inte lyft in den frågan i de här samtalen, säger han.

”Det här jag befarade”

En annan som riktar kritik mot partiledarens möte med Åkesson är Behcet Barsom, kommunpolitiker i Örebro samt ledamot i partistyrelsen. Även han röstade emot partiets öppning mot SD tidigare i våras.

Hans argument var att det inte kommer att stanna vid samtal.

– Det var det här jag befarade, därför motsatte jag mig att ha samtal med SD. SD:s syn på invandring är ju känd. Där finns ingen plats för den medmänsklighet som Kristdemokraterna har stått för i alla tider, säger han.

Hur ska du hantera att partiet nu tar detta steg?

– Jag tänker inte hoppa av partiet. Jag gör vad jag kan, i min roll i partistyrelsen, för att påverka andra.

Kände inte till bilden innan

Partistyrelsen får ofta förhandsinformation när det planeras stora utspel, enligt Lars Thunberg. Men han kände inte till utspelet om lunchen innan det publicerades på Facebook.

– Nej det gjorde jag inte.

Blev du förvånad?

– Har man deklarerat att man ska prata med alla partier så tycker jag inte att det är så dramatiskt att man publicerar en bild från en träff. Jag tror man har valt att göra det för att visa att man följer beslutet man fattade tidigare i vår.

Demokratiskt beslut

David Lega, som nyligen valdes in i EU-parlamentet, var också emot beslutet att samtala med SD som togs i våras.

– Det här mötet går i linje med det partistyrelsen beslutade. Det är ett demokratiskt fattat beslut i partistyrelsen, där jag förlorade. Jag beslutade mig för att finna mig i det och är kvar i partiet.

Ebba Busch Thor sa i torsdags att hon har svårt att förstå uppmärksamheten kring mötet med Åkesson. Att partiets kärnväljare skulle reagera negativt avfärdade hon också.

– Jag tror att många väljare respekterar och tycker det är positivt att politiker är beredda att göra det de lovat sina väljare, att få igenom sin politik. Även om det kräver samtal och förhandlingar med alla partier i Sveriges riksdag. 

EBT: Uppfattar ingen konflikt

I P1 morgon säger Busch Thor att hon inte tänkt överge sina ståndpunkter i migrationsfrågorna – trots diskussionen med SD.

– Varför ska inte två partiledare kunna lyfta det faktum att vi nu äntligen får en bred parlamentarisk uppgörelse om vad som ska gälla i migrationsfrågorna? Jag ville höra hur Sverigedemokraterna ser på det, om de tror att det kan vara fruktbart och vad deras ingångar är i detta är.

Hon poängterar dock att det inte är rätt att börja kohandla bort avgörande politik med ett annat parti eller gå emot sina grundläggande värderingar.

– Men det är ju inte heller det som är beskedet. Jag uppfattar inte att det finns en konflikt och jag känner mig väldigt trygg med Lars Thunberg.

Publisert:

LÄS VIDARE