Så ska Bolund locka tillbaka väljarna till MP

ÖREBRO. Miljöpartiet ska försöka locka tillbaka väljare genom att fånga upp den växande miljörörelsen i samhället. 

Nya språkröret Per Bolund säger att partiet nu är i nystartsläge: 

– Vi har gjort ett dåligt valresultat och gått igenom en tuff mandatperiod, säger han.

Per Bolund och Isabella Lövin skålade i bubbel efter att partikongressen röstat fram Bolund som nytt språkrör. Bolund var favorittippad för posten men den enda utmanaren, Magnus Wåhlin från Kronoberg, fick oväntat starkt stöd.

Omkring en tredjedel av ombuden röstade på honom.

Bolund mottogs av jubel och applåder i kongressalen i Örebro efter omröstningen.

– Jag är ödmjuk, stolt och tacksam att medlemmarna gett mig det här förtroendet. Det är det finaste uppdrag man kan ha, säger han. 

Att så många som en tredjedel ville se utmanaren Wåhlin förklarar Bolund med att MP är ett öppet parti med många olika röster. 

”Genuint grön”

Per Bolund, som också är finansmarknadsminister, brukar beskrivas som en högerinriktad miljöpartist. Den beskrivningen håller han dock själv inte med om. 

– Nej, jag känner mig som genuint grön. När jag gick in i politiken var det ingen tvekan om att MP var partiet för mig, säger han och tillägger att MP ska vara ett parti i mitten av svensk politik. 

På frågan hur han tror det kommer märkas att partiet nu gör ett ledarbyte svarar han: 

– Jag tror det här är en chans för en nystart för den gröna rörelsen. Att vi kan fånga upp det engagemang som växer för en hållbar framtid.

Varför behövs en nystart?

– Vi har gjort ett dåligt valresultat och gått igenom en tuff mandatperiod. Nu ser vi att de gröna rörelserna växer i hela Europa. Vi är ett parti i framkant. 

Förslag om att förbjuda flyget

På MP-kongressen finns flera förslag om att begränsa flyget. Grön ungdom vill införa en progressiv skatt som innebär att man får betala mer ju mer man flyger. Ungdomsförbundet vill också förbjuda inrikesflyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Utan flygbegränsningarna kommer det vara svårt att nå klimatmålen, anser Grön ungdom.

Bolund tycker inte det är en bra idé. 

– Jag tror inte att förbudsvägen är rätt väg att gå. Det handlar snarare om att lyfta upp problematiken och flygskatten har satt igång en debatt om flyget som jag välkomnar. Nu minskar flygandet och tågresandet ökar kraftigt, mycket på grund av Miljöpartiet

Lövin: Delar samma passion

Isabella Lövin säger att hon har ett starkt förtroende för Bolunds arbetskapacitet, hans kunskap och passion för miljön. 

– Vi delar också en stark passion för Östersjön. Här har vi en finansmarknadsminister som faktiskt kan någonting om ekosystem, inte bara finansiella system. 

Publisert:

LÄS VIDARE