M-förslaget: 3 000 kronor mer i lön till poliser

avPär Karlsson

En av de största satsningarna i Moderaternas skuggbudget består av en satsning på polisen och rättsväsendet.

På några års sikt vill man tillföra resurser så att varje polis ska kunna få 3 000 kronor mer i månaden i lön.

– Menar man allvar med vi ska få fram fler poliser måste man göra en riktad lönesatsning, säger rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé.

Foto: TT

I förra veckan presenterade regeringen budgeten för 2018, den sista för mandatperioden. Inom kort ska oppositionspartierna presentera sina varianter. Allianspartierna återigen lägger enskilda budgetmotioner, någon man gjort sedan 2015.

Man ska däremot presentera ett gemensamt budgetutrymme, det vill säga så mycket pengar man anser att det finns för nya satsningar. Det kommer att vara lägre än regeringens cirka 40 miljarder.

Moderaterna kommer i sin skuggbudget att satsa mer än regeringen på polisen och den övriga rättskedjan. Det berättar rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé i en intervju med Aftonbladet.

– Det behöver bli svårare att vara kriminell i Sverige och Moderaterna ska nu säkerställa att vi kan öka människors trygghet. Det här är en av våra centrala frågor och det är därför vi väljer att prioritera så pass stora satsningar på polisen och på tryggheten, säger han.

Frågan om den svenska polisen har varit omdebatterad länge. Det har talats både om massflykt från kåren, om för låga löner och för få uppklarade brott. Alla Allianspartier och Sverigedemokraterna har krävt att rikspolischefen Dan Eliasson avgår.

Vill satsa mer än regeringen

I sin skuggbudget vill M skjuta till 2,28 miljarder kronor till Polismyndigheten under nästa år, 280 miljoner kronor mer än regeringen.

Nyligen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen planerar att satsa 7,1 miljarder kronor på polisen de kommande tre åren. Men M vill gå längre och budgeterar för tio miljarder 2018–2020. Till det lägger man cirka 1,5 miljarder i satsningar på den övriga rättskedjan, bland annat Kriminalvården och Tullverket.

– Vi presenterar nu den största satsningen på över 20 år på polisen och på att öka tryggheten, säger Tobé.

Den största delen av satsningarna handlar om att rekrytera fler poliser och civilanställda. Men man vill också på sikt att det ska skjutas till extra resurser för att få upp polislönerna. Över tre år skulle man vilja satsa drygt två miljarder kronor vilket skulle räcka till 3 000 kronor mer i månaden för varje polis.

– Lönerna är en helt central fråga om vi ska kunna locka fler till polisyrket men också behålla många av de erfarna poliser som vi nu behöver. Menar man allvar med vi ska få fram fler poliser, måste man göra en riktad lönesatsning, säger Tobé.

”Väldigt stor samsyn”

Den senaste tiden har rapporterna om splittring i Alliansen duggat tätt. Men enligt Tobé är de fyra borgerliga partierna överens om riktningen när det gäller polisen.

– Jag upplever att vi har en väldigt stor samsyn kring att vi behöver satsa mer på polisen och att det också krävs en särskild lönesatsning. Regeringen har än så länge sagt blankt nej till att göra en sådan, säger han.

M:s skuggbudgdet presenteras inom kort. Då berättar man också hur satsningarna ska finansieras.

ARTIKELN HANDLAR OM