Kritik mot MP:s förslag om ensamkommande

SAMHÄLLE

LINKÖPING. Miljöpartiet vill att fler som kommit som ensamkommande barn ska få stanna i Sverige permanent.

Beskedet väcker irritation på andra sidan blockgränsen.

– Det är en oklok linje och inget Moderaterna kommer medverka till, säger Johan Forsell, migrationspolitisk talesperson. (M)

1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Johan Forsell (M).

När ombuden sagt sitt på Miljöpartiets kongress stod det klart att man ville gå längre än partistyrelsen när det gäller frågan om asyl för de ensamkommande barn och unga som kom till Sverige 2015.

Förslaget om en amnesti röstades ned, men i stället beslutade man att MP nu ska verka för att de som kom 2015, och som fått avslag för att de hunnit fylla 18 år, ska få en ny möjlighet att få permanent uppehållstillstånd.

Bakom beslutet ligger problem med långa handläggningstider vilket inneburit att personer som var under 18 år när de kom har blivit myndiga när de väl prövas för asyl och därmed löper en större risk att få ett nej.

Får hård kritik av Moderaterna

MP-språkröret Gustav Fridolin sa efter beskedet att det kommer att bli mycket svårt att få något politiskt gehör i riksdagen för den nya linjen. Men han försökte också sätta press på Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet i frågan.

Men MP:s beslut väcker samtidigt hård kritik från Moderaterna. Partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forsell säger att han nu är orolig för att den åtstramade svenska migrationspolitiken börjar luckras upp.

M har på sistone varit kritiska till flera av regeringens beslut på migrationsområdet. Forsell poängterar att flera steg tagits som pekar i en annan riktning än den tillfälliga lag om en hårdare migrationspolitik som infördes förra året.

– På kort tid har det kommit två beslut som gått i motsatt riktning. Det ena är att ge uppehållstillstånd för de som går på gymnasiet. Det är en ny princip, tidigare har vi sagt att det ska krävas asylskäl. Det andra är att man slopade id-kontrollerna, helt utan en plan för hur man ska ersätta dem. Och nu det här från MP. Det ställer frågor om hur långsiktig åtstramningen av migrationspolitiken är och om Socialdemokraterna orkar hålla emot.

”Oklok linje”

Framför allt vänder sig Forsell mot att det inte är asylskälen när man prövas som ska vara gällande enligt MP-förslaget.

– Man kan vända på det. Om du inte hade asylskäl när du kom och sedan har det när du prövas, tror jag alla tycker det är rimligt att det är skälen i dag som ska gälla, inte att man ska skickas tillbaka för att man saknas dem när man kom. Det här är en oklok linje och inget Moderaterna kommer medverka till.

ARTIKELN HANDLAR OM