Gahrton om MP:s usla siffror: ”Sossarnas fel”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljöpartiets stöd är nere på historiskt låga nivåer och de gröna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Partiveteranen Per Gahrton lägger skulden på Socialdemokraterna.

– Regeringen ser ut för mycket en enpartiregering, MP:s företrädare måste bli mycket tuffare mot S, säger han.

I valet 2014 fick MP 6,9 procent av rösterna, vilket sågs som en missräkning internt. Under de sista oppositionsåren hade stödet nämligen varit högre än så.

Efter valet, då man bildade regering tillsammans med S, har väljarstödet fortsatt att sjunka. Den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio visar att de gröna nu bara har stöd av 2,5 procent.

Aftonbladet har talat med flera företrädare på olika nivåer i partiet om de usla siffrorna. Flera källor säger att läget internt i partiet ändå är relativt stabilt. I alla fall om man jämför med situationen för ett år sedan då flera kriser tvingade fram byte av både gröna statsråd och tvingade språkröret Åsa Romson att avgå.

Men samtidigt finns också en oro inför valrörelsen nästa år. Med dagens siffror skulle MP åka ur rikdagen.

Partiveteranen Per Gahrton, som var med och grundade partiet i början av 1980-talet, menar att skulden till stor del ska läggas på Socialdemokraterna. Han säger att Stefan Löfvens parti inte låter MP ta den plats de behöver i regeringen.

– I dag ser det ut som en enpartiregering. Det beror dels på terrordåd, flyktingkris och nationell säkerhet. Då blir det stora regeringspartiet blir dominant. Men jag tycker också att S ger MP för lite utrymme för att komma fram med sina gröna frågor om klimatkris, miljö och livskvalitet, säger han.

Skyller på Socialdemokraterna

Gahrton menar att MP-ledningen nu måste tuffa till sig.

– Regeringen har lagt fram vissa saker, som flygskatt och en del klimatgrejer. Men det är inte tillräckligt. MP:s företrädare i regeringen borde säga till S att det är i deras intresse också att det verkligen ser ut som en rödgrön regering. Annars kommer det här inte att hålla fram till valet.

Han säger sig inte vara förvånad över att S tar plats.

– Jag är inte förvånad över att svenska socialdemokrater tror att de alltid borde regera ensamma. Men även de borde inse realiteten.

Gahrton säger sig vara orolig för hur det ska gå för de gröna i valet nästa höst. Men han har ändå förtröstan och tror man klarar riksdagsspärren.

Mårten Roslund, språkrör för Grön ungdom, menar däremot att miljöpartisterna till stor del har sig själva att skylla.

– Partiet har misslyckats med att kommunicera ut sin genomföra klimatpolitik. Man har fokuserat för mycket på att pumpa ut nya namn på nya reformer i stället för att hitta en samlad berättelse om hur vi ställer om Sverige.

Nu menar han att de gröna måste ”back to basics” .

– Vi ska prata enbart klimat från MP:s sida i valrörelsen. Det är det som våra väljare mobiliseras av. Vi måste hålla emot frestelsen att försöka lägga beslag på nya arenor, till exempel skolpolitik eller frågor som rör terrorism och säkerhet. Det är inte där vi har förtroende.

”Fokuserat för mycket på misslyckanden”

Roslund säger att partiet till stor del har uppfyllt sina vallöften, men att många medlemmar väljer att fokusera på det som gått snett.

– Enskilda miljöpartister har varit lite för benägna att prata om alla kompromisser som vi är missnöjda med i stället för att skryta om reformer som vi faktiskt har genomfört.

Även han tror att partiet kommer sitta i riksdagen även efter nästa val.

Karin Thomasson, ledamot i partistyrelsen och kommunalråd i Östersund, tror att det låga väljarstödet har flera orsaker.

– Eftersom vi är det minsta av två partier tror jag att det är lätt att hitta frågor där man tycker att vi har fått ge oss. På det sättet blir MP extra utsatt för granskning både av våra egna väljare, media och oppositionen.

Även hon menar att partiet nu måste fokusera stenhårt på att få igenom fler satsningar på klimat- och miljöområdet.

– Jag hoppas att det kommer en hel del i höstbudgeten. Vi måste visa ännu tydligare att vi verkligen står för den politiken och kan leverera.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE