Hagwall utesluts - kan bli vilde i riksdagen

På måndag fattar SD-ledningen beslut om att utesluta ledamoten Anna Hagwall, erfar Aftonbladet.

Det är fortfarande oklart om hon ska sitta kvar i riksdagen som politisk vilde.

– Det beror på. Jag räknar inte med att jag blir utesluten, jag tycker anklagelserna mot mig är grundlösa, säger Hagwall.

På måndag i nästa vecka, den 5 december, möts Sverigedemokraternas partistyrelse. Enligt vad Aftonbladet erfar finns ett ärende på dagordningen som rör uteslutning av partiets riksdagsledamot Anna Hagwall.

Enligt Aftonbladets källor har ett enigt medlemsutskott, organet som hanterar personärenden, rekommenderat partiledningen att Hagwall ska sparkas ut ur SD.

Kritiserades för antisemitism

Det var i början av oktober som Aftonbladet kunde berätta om en riksdagsmotion som Hagwall skrivit. Där föreslog hon att presstödet borde slopas, för att minska Bonnierkoncernens makt.

– Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under ty då uppstår ett tomrum som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten, skrev Hagwall i ett mejl till Aftonbladet.

Men sanningen är att ingen av Bonniers tidningar uppbär något presstöd över huvud taget. SD-ledamoten vill också reglera mediemarknaden, utifrån bland annat etnicitet.

– Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media, skrev hon.

Hennes motion och uttalanden väckte ramaskri och hon kritiserades hårt för att sprida antisemitisk propaganda – även av sin egen partiledning.

Oklar framtid

Kort därefter petades Hagwall från alla sina utskottsuppdrag och interna förtroendeuppdrag i riksdagen. Det stod också klart att hon inte skulle kandidera till riksdagen inför valet 2018.

Men det stannade inte där. I slutet av oktober kunde Aftonbladet avslöja att Hagwall skulle uteslutas ur partiet, på direkt order av partiledaren Jimmie Åkesson.

– Hon ska inte företräda Sverigedemokraterna längre, det är väldigt tydligt, sa en uppgiftslämnare.

Det hela bekräftades kort därefter av Hagwall själv.

– Partiledningen har delgivit mig att ett uteslutningsärende har startats, sa hon till Dalarnas Tidningar.

Men exakt vad som ska hända med hennes riksdagsplats efter uteslutningen är ännu oklart.

Hagwall, som tidigare varit SD:s andre vice ordförande, säger till Aftonbladet att hon själv inte nåtts av något beslut ännu. Hon säger också att hon inte bestämt om hon ska lämna riksdagen eller sitta kvar som politiskt vilde, ett beslut som hon själv styr över som enskild ledamot.

– Det beror på. Jag räknar inte med att jag blir utesluten. Jag tycker anklagelserna mot mig är grundlösa. Det jag har gjort är ingen orsak att utesluta någon. Jag erkänner inte att jag gjort så stor förbrytelse att man ska utesluta mig, det bestrider jag, säger hon.

”Förutsätter hon följer beslut”

Hagwall medger att hon har viss anledning att vara självkritisk.

– Men i princip har jag rätt. Jag är en fri ledamot som har fått mandat av mina väljare, då tycker jag att jag kan driva frågor utan att partiet ska lägga sig i för mycket. Den här toppstyrningen gillar jag inte.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson säger:

– Jag har inga andra kommentarer att ge än att jag fortfarande ser väldigt allvarligt på de ideologiska avvikelser hon givit uttryck för och att jag avvaktar partistyrelsens beslut i medlemsärendet.

Han säger också att han förutsätter att Hagwall lämnar riksdagen om hon utesluts.

– Skulle hon uteslutas ur partiet, så utgår jag ifrån att hon tar sitt ansvar och lämnar sin riksdagsplats. Anna är ju inte personvald till riksdagen utan sitter på ett partimandat, säger Karlsson.

Sedan tidigare finns en politisk vilde i riksdagen som tidigare företrätt SD. Det handlar om Margareta Larsson.

Missa inga nyheter om politik - följ Aftonbladets samhällsredaktion på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE