Löfven: Hårdare tag mot internationella stöldligor

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

KINNA/SVENLJUNGA. Stefan Löfven anlände till polisen i södra Älvsborg med en nyhet i bagaget.

Sverige ska ta hårdare tag mot internationella stöldligor.

– Alla kan hjälpas åt, köp inte svarta tjänster som göder de här ligorna, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) reser just nu i Västsverige för att prata om brott och straff.

– Den senaste tidens attacker är en attack mot hela vårt samhälle, hela vår demokrati. Mitt budskap är att den organiserade brottsligheten kommer aldrig få vinna, säger Löfven.

Han framhåller att regeringen satsar mer än sju miljarder de närmaste tre åren till förbättringar inom polisen. Bland annat ska pengarna kunna gå till önskemålet om höjda löner, men förhandlingarna får parterna sköta själva, slog statsministern fast.

– Men vi ser till att det nu finns pengar.

Hårdare tag mot ligor

Under besöket lovade Stefan Löfven att regeringen ska ta hårdare tag mot internationella stöldligor.

– Man ska känna sig trygg var än man bor i landet. Ute på landsbygden är det vanligt med internationella ligor som står för hälften av bostadsinbrotten och majoriteten av stölder av jordbruksmaskiner som sedan tas ur landet. Det måste få ett stopp, säger Löfven.

Det ska bland annat ske genom ökat samarbete mellan polis, tull och kustbevakning och ökat tryck mot de länder därifrån ligorna ofta kommer, till exempel Litauen, Polen och Rumänien.

Senast i februari 2018 ska en åtgärdslista för att göra Sverige mindre attraktivt för internationella brottsnätverk presenteras av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

”Köp inte svart”

Statsministern riktade sig också till samtliga svenskar med en uppmaning.

– Alla kan hjälpas åt. Köp inga svarta tjänster, den typen av arbete göder dessa ligor, säger Stefan Löfven.

Men han tog också tillfället i akt att försöka få fler att vilja utbilda sig till poliser.

– Om du funderar över yrkesval, bli gärna polis. Det behövs.

Mobilt poliskontor

Stefan Löfvens besök inleddes i Kinna där han bland annat fick en genomgång av polisområdets nationella utredningsansvar kring seriebrott riktade mot åldringar. I ett samtal med nyutbildade poliser fick han också lyssna till önskemål om fler poliser och högre löner.

Därefter åkte Löfven vidare till den mobila polisstationen i Svenljunga, i form av en specialutrustad buss, som står uppställd varje onsdag eftermiddag.

Polis: Kan komma bättre tider

Rolf Edberg, områdespolis i Svenljunga, berättade om arbetet i den mobila stationen. Han har varit polis i 40 år, gillar sitt jobb men menar att det har blivit allt tuffare de senaste åren, både till följd av minskade resurser och ett hårdare samhällsklimat.

Han efterlyser rejäla tillskott till mer personal, högre löner och förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö. Samtidigt tycker han sig skönja en ljusning för polisen framöver.

– Det känns som att det ska komma bättre tider för oss, äntligen verkar det finnas en samsyn hos politikerna. Det har varit några tuffa år, men jag avråder ingen från att bli polis. Det är ett i grunden fantastiskt roligt yrke, säger Edberg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM