Ulf Kristersson föreslås bli ny M-ledare

Ulf Kristersson föreslås bli ny partiledare för Moderaterna efter Anna Kinberg Batra.

Det meddelade valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman på en presskonferens i dag.

– Jag känner entusiasm inför uppgiften och stark energi. Jag tycker det är för mycket gnällighet och spel i svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson.

Den 25 augusti meddelade Anna Kinberg Batra att hon avgår som partiledare för Moderaterna. Beskedet kom efter en lång tid av intern kritik och dalande opinionssiffror.

Den 1 oktober samlas partiet för en extrastämma där en ny partiledare ska väljas. I dag kom beskedet från valberedningen, där partiprofilen Lars-Ingvar Ljungman är ordförande, föreslår att Ulf Kristersson ska väljas.

”Entusiasm och ödmjukhet”

De senaste veckorna har det stått klart att Kristersson, i dag partiets ekonomiska talesperson, har ett överväldigande stöd bland partiets länsförbund. Han har också varit öppen med att han kandiderar till posten.

– Jag känner lika delar entusiasm och ödmjukhet inför uppgiften. Vi har haft en tuff period i Moderaterna och i svensk politik. Det kräver eftertanke för en sån här sak. Men jag känner entusiasm inför uppgiften och en stark energi. Jag tycker det är för mycket gnällighet och spel i svensk politik just nu, säger Ulf Kristersson.

– Med åren har jag blivit ganska pragmatisk. Det är bäst jag säger det, ni kommer att hitta gamla skrifter där jag framstår som mindre pragmatisk.

Flera andra namn har nämnts under processen. Carl Bildt, f.d. M-ledare, har fått flera nomineringar, men han har sagt att han inte är intresserad.

Elisabeth Svantesson, som också nämnts i spekulationerna, har sagt att hon ger Kristersson sitt stöd.

”Vi ska ta oss samman”

Kristersson har en lång karriär inom M bakom sig. Han har varit ordförande i ungdomsförbundet, kommunalråd i Strängnäs, socialborgarråd i Stockholm och socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts andra Alliansregering.

När Kinberg Batra valdes till partiledare utsåg hon Kristersson till en av sina närmaste i sin partiledning. Han fick då ta över den tunga posten som ekonomisk talesperson.

Nu menar han att det handlar om att snabbt samla styrkorna inom partiet och ta sikte på valdagen.

– Vi ska ta oss samman, rikta blicken framåt, vinna valet och sen ha en reformagenda för de kommande åtta åren. Vi har ett ansvar för Sverige att genomföra stora reformer, säger den blivande Moderatledaren.

– Man ska känna igen Moderaterna i våra grundläggande värderingar. Vi ska alltid göra allting med hjärtat på rätt ställe. Det är extra viktigt för ett parti som inte spenderar 40 miljarder på allt till alla.

Under dagens pressträff betonade han värdet av ett starkt och nära Allianssamarbete.

Alliansen är väldigt viktig för mig. Alliansen är en bred kyrka, med många väldigt olika kompatibla åsikter. Jag gillar Alliansen helhjärtat, men jag kommer att gå in i Alliansen med tydliga moderata värderingar, säger Ulf Kristersson.

Publisert:

LÄS VIDARE