Ilska mot Skolverkets förslag om nationalsången

Utbildningsministern slår tillbaka: ”Oseriöst”

Nationalsången stryks ur lågstadiets sånglektioner i Skolverkets nya förslag till kursplan.

Tidigare överdirektören vid Skolinspektionen riktar hård kritik mot förslaget – och får medhåll från politiker.

– Det är utbildningsminister Anna Ekströms uppgift att agera, säger Kristina Axén Olin (M) till Expressen.

Lärarnas tidning har uppmärksammat att nationalsången stryks från sånglektionerna i lågstadiet i Skolverkets nya förslag på ändrad kursplan.

Även några av de vanligaste psalmerna och ”inblick i svensk och nordisk barnvisetradition” tas bort.

Skolinspektionens tidigare överdirektör Hans Albin Larsson är kritisk till förslaget.

– Varför eleverna inte ska lära sig nationalsången i skolan förstår jag inte. Ingen tror väl sig vara förmer än någon annan för att man behärskar den svenska nationalsången, säger han till Lärarnas tidning.

”Ministerns uppgift att agera”

Även politiker är kritiska. Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin tycker att nationalsången, psalmer och svenska visor borde vara självklart att ta del av i skolan.

– Det är utbildningsminister Anna Ekströms uppgift att agera. Hon får dra tillbaka hela förslaget. Om jag var hon skulle jag tillsätta en parlamentarisk grupp som sedan i lugn och ro kan gå igenom det, säger hon till Expressen.

”Myndigheten slaktar centrala moment”

Liberalernas utbildningspolitiska talesperson, Roger Haddad, riktar också kritik mot förslaget. ”Vi kan inte ha en myndighet som slaktar centrala historiska moment, som föreslår märkliga förändringar kring våra nationella minoriteter och nu senast förslaget att barnen inte ska behöva lära sig vår nationalsång i lågstadiet” skriver han till Expressen.

– Skolverket har några veckor på sig att leverera sitt slutmaterial till regeringen. Vi kommer inte vara rädda för att stoppa hela projektet om vi ser att det är för många brister. Det finns flera undermåliga förslag, säger han till Aftonbladet.

Ministern: ”oseriösa krav”

Utbildningsminister Anna Ekström skriver i ett sms till Aftonbladet:

”Kristina Axén Ohlin och Moderaterna borde veta att Skolverket ännu inte lämnat ett förslag till regeringen, och att det utkast från Skolverket som varit på remiss nu omarbetas hos myndigheten. Det är omöjligt för mig som minister att dra tillbaka ett förslag som inte finns. Att Moderaterna ställer den här typen av oseriösa krav säger tyvärr en del om bristen på moderat skolpolitik.

Hon skriver vidare att hon tänker ta ansvar för att läroplanen speglar det man behöver lära sig i skolan.

”Vår nationalsång är en självklar del av den kunskap som man bör ha när man bor i Sverige.”

Publisert:

LÄS VIDARE