Aftonbladet/Demoskop

Succé för Sjöstedt - högsta stödet på 15 år

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Jonas Sjöstedt ser ut att sluta med flaggan i topp.

I den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop når Vänsterpartiet sitt högsta stöd på över 15 år.

Socialdemokraterna noterar däremot sitt näst sämsta resultat på 30 år.

I maj lämnar Jonas Sjöstedt uppdraget som V-ledare, efter drygt åtta år. Efter ett relativt svagt valresultat 2014 har det mestadels pekat uppåt för partiet – och för honom själv.

Två månader innan Sjöstedt kliver av är han en av de mest populära partiledarna. Och i den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop ökar stödet för V till 10,4 procent, den högsta siffran sedan hösten 2004.

Framför allt lockar man till sig besvikna S-väljare.

Peter Santesson, analyschef på Demoskop, säger att V har ett gyllene läge att växa ännu mer.

– Bland S-väljare finns ett missnöje mot att partiet tvingas föra så pass mycket högerpolitik. Samtidigt är det här lite knepigt för V att utnyttja. De måste lägga sig på en lagom nivå, de kan inte blockera så pass mycket politik att de hotar hela regeringens överlevnad.

Vänsterpartiets avgående ledare Jonas Sjöstedt. Här vid sommarens tal i Almedalen.

”Går uppenbarligen hem”

V:s nya strategi, där man tillsammans M, KD och SD, satt käppar i hjulet för regeringen, ser ut att ha fungerat.

– När de började rikta misstroendevotum mot en minister såg vi att de gick för långt. Som de gör nu, att bara stoppa de mest marknadsliberala reformerna i Januariavtalet, det går uppenbarligen hem, säger Santesson.

Av allt att döma blir det Nooshi Dadgostar som tar över som V-ledare i maj. Då förlorar partiet sitt stora draglok. Partisekreterare Aron Etzler (V) menar att man får räkna med att det tar lite tid för en ny partiledare att etablera sig:

Jonas Sjöstedt är jätteviktig för oss. Men det folk glömmer är att han inte alls var så populär från första sekund. Det tog ganska lång tid för Jonas att få en så stark ställning, det finns ingen som kan ta vid direkt där den förra slutade.

S tappar stöd

Etzler ser partiets tydlighet som en stor orsak till framgången.

– Vi är jätteglada att så många håller med oss. Vi har sagt både före och efter valet att vi ska fajtas för jämlikhet och för att välfärden ska fundera. Det är precis vad vi gör.

Samtidigt fortsätter S och Stefan Löfven att dras med usla siffror. Partiet tappar och har stöd av blott 22,6 procent, den näst sämsta siffran sedan mätningarna inleddes för 30 år sedan.

Men S är fortfarande största parti då även SD tappar, för tredje månaden i rad. I stället rycker både M och KD fram. Det innebär att Ulf Kristerssons parti närmar sig valresultatet från 2018.

Miljöpartiet skulle, enligt mätningen, ramla ur riksdagen om det vore val i dag medan Liberalerna ligger precis ovanför spärren.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultatet presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Här är kandidaterna som kan ta över Vänsterpartiet

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan ta över som partiledare efter Jonas Sjöstedt. Gäst är Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Missa inte: Jackpott på Stryktipset - se expertens bästa tips här
Publisert:

LÄS VIDARE

LENA MELLIN: Åkesson skulle bli statsminister – om det vore val i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna

Aron Etzler

Peter Santesson

Stefan Löfven